JelenHaz
Vasárnap, 2019. május 19., 17.52

Dagad az Oprescu-botrány

Sorin Oprescu
Sorin Oprescu

Constantin Marino Marin, a Bukaresti Városi Választási Iroda (BEM) elnöke tagadja Sorin Oprescu azon kijelentését, hogy az iroda először elfogadta volna jelölését.

„Az eset ahhoz hasonlítható, amikor Oprescu úr műt. Megjelenik a beteg a kórházban, iktatják, és az orvos azután dönti el, hogy meg műti-e vagy sem. Ez ugyanaz a helyzet. Egy folyamat a beiktatási folyamat, és a következő lépés az iratok ellenőrzése. Két különböző folyamat” – mondta Constantin Marino Marin.

Ami a jelölést támogató aláírások számát illeti, Marin kijelentette, hogy a Központi Választási Irodától kért egy hivatalos álláspontot a törvényről.

Sorin Oprescu független szenátor csütörtökön a Realitatea TV-n kijelentette, hogy a BEM először elfogadta a jelölését, iktatta azt és továbbította a Bukaresti Törvényszéknek. Ezután azonban meggondolta magát.

A Városi Választási Iroda (BEM) szerdán elutasította Sorin Oprescu szenátor független jelölését a főváros főpolgármesteri tisztségére. Az iroda több mint 4.000 támogató aláírást semmisnek nyilvánított, tehát a jelöltnek körülbelül 400 aláírása hiányzik ahhoz, hogy jelölését elfogadják.

Constantin Marino Marin, a fővárosi választási iroda elnöke kijelentette, Sorin Oprescunak 35 803 támogató aláírásra volt szüksége, de 4.982 aláírást nem vettek figyelembe, vagy azért, mert a személyi igazolvány széria száma helyett a személyi azonosító számot tüntették fel, vagy azért, mert a lakcím nem volt teljes.

Sorin Oprescu független jelöltnek hozzávetőleg 400-szal kevesebb aláírása van, mint amennyit a törvény előír.

„A BEM elutasította Oprescu független jelölését, mivel a 40.420 személyből, akik aláírásukkal támogatták a jelölést, 35 438 személy aláírását vették figyelembe. A jelölés elfogadásához 35 803 aláírásra lett volna szükség, 4982 aláírást nem fogadtak el” – nyilatkozta a BEM elnöke.

Constantin Marino Marin hangsúlyozta, a jelöltek listájának kifüggesztésétől számított 48 órán belül Oprescu óvást nyújthat be a törvényszékre.

A BEM elnöke elmondta még, a listákat háromszor is ellenőrizték annak érdekében, hogy ne legyenek tévedések az aláírások számában.

Sorin Oprescu alaptalannak minősítette a BEM érvelését, amely szerint azért nem vettek figyelembe több aláírást, mert a személyi igazolvány széria száma helyett a személyi azonosító számot tüntették fel, vagy azért, mert a lakcím nem volt teljes.

Oprescu fellebbezett, de fellebbezését elutasították.
(Mediafax)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'