https://www.facebook.com/kelemenhunor.rmdsz
Hétfõ, 2019. szeptember 23., 16.09

Dohányzás elleni kampány a fővárosban és a megyeszékhelyeken

Dohányzás elleni kampány a fővárosban és a megyeszékhelyeken
Dohányzás elleni kampány a fővárosban és a megyeszékhelyeken

Szombaton, a Dohány nélküli világnap alkalmával  az egészségügyi tárca kampányt szervez Bukarestben és a megyeszékhelyeken. A tárca sátrakat állít fel a városokban, ahol az érdeklődők  megtudhatják, hogy hány éves a tüdejük, és megmérhetik a szénmonoxid koncentrációját a kibocsátott levegőben.

Az Egészségügyi Világszövetség Dohány nélküli világnapnak nevezte ki május 31-ét, az idei szlogen: "Fiatalság dohány nélkül".

Az egészségügyi tárca a kampány során sátrakat állít fel a fontosabb városok központjában ahol az érdeklődők  megtudhatják, hogy hány éves a tüdejük, és megmérhetik a szénmonoxid koncentrációját a kibocsátott levegőben. A szervezők ugyanakkor szórólapokat osztogatnak a dohányzás káros hatásairól.

A Kábítószer-ellenes Országos Ügynökség szintén kampányt szervez annak érdekében, hogy megszűnjenek a dohánytermékeket népszerűsítő reklámok.

Az ügynökség szerint 2007-ben az európaiak 32 százaléka dohányzott. A németek voltak a legerősebb dohányosok, ők vezetik a listát 42 százalékkal, őket követik a lettek és bolgárok 36-36 százalékkal. Az ellentétes póluson Portugália  áll, ahol a megkérdezettek 64 százaléka vallotta azt, hogy soha nem dohányoztak. Szlovákiában a megkérdezettek 59 százaléka mondta ezt.

Ami Romániát illeti, a megkérdezettek 31 százaléka mondta, hogy dohányzik, ami körülbelül 6,5 millió személyt jelent, és 57 százalékuk vallotta azt, hogy soha nem dohányzott.

Az Egészségügyi Világszövetség szerint a világon és Európában a dohányzás miatt rengetegen halnak meg, ez lévén a második leggyakoribb oka az elhalálozásoknak.

Romániában évente megközelítőleg 33.000 haláleset következik be a dohányzás miatt.

MEDIAFAX

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'