Fölszálott a páva

http://hunor.rmdsz.ro/
Vasárnap, 2019. november 17., 06.54
Gîrbovan az arámabányai gyerekről: Sokkoló, ahogyan az ügyész eljárt

Egy gyerek nem tárgy

Az ügyész viselkedése miatt sokkolta és háborította fel a közvéleményt az arámabányai gyerek esete, hiszen az ügyész azért volt a helyszínen, hogy házkutatási parancsot teljesítsen, de egy gyerek nem tárgy vagy irat – mondta Dana Gîrbovan, a Romániai Bírók Országos Egyesületének elnöke.

„Ezt a közfelháborodást nyilvánvalóan az keltette, hogy egy gyerek is érintett volt az ügyben. Az ilyen esetek, amelyekben egy gyermek szenvedését látjuk, a közvéleményből mély együttérzést és érzelmeket váltanak ki. Ami ezt az esetet megkülönböztette a többitől, az az, hogy egy ügyész ment ki a helyszínre, és elvitt egy gyereket abból a családból, ahol nevelkedett, a volt nevelőanya családjától, hogy aztán, ahogyan ő maga mondja, házkutatási parancs alapján átadja az örökbefogadó szülőknek. (…) Ami sokkoló volt, az az, ahogyan az ügyész a gyerekkel bánt, ez keltette a közfelháborodást” – mondta a Marius Tucă Show-ban a Romániai Bírók Országos Egyesületének elnöke.

A bíró szerint az eset arra világít rá, hogy nincsenek hasonló helyzetekre szakosodott ügyészek.

„A kiskorú érzékenységére és az ügyre is tekintettel kell lenni. Sajnos ez csak elméletben működik. Az ügyész azért ment oda, hogy házkutatási parancsot teljesítsen, amelyben az állt, hogy tárgyakat és iratokat foglaljon le, bizonyítékul a bejelentett bűncselekményre. Egy gyerek viszont nem tárgy és nem irat, amit le lehet foglalni. (…) Mivel az örökbe adási határozatot ilyen viharos módon hajtották végre, a gyermek nem kapott pszichológiai segítséget” – mondta Gîrbovan. (Mediafax)

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'