MOL Winter EVO
Csütörtök, 2019. január 24., 08.51

Egy hír… egy komment

Aki otthonosan mozog az internet világában, megszokhatta, hogy a feltöltött híreket, blogokat, véleményeket stb. esetenként kommentek áradata követi. Bárki  a nyilvánosság elé tárhatja a véleményét, akár névvel, akár az ismeretlenség leple alatt (egyesek civilizáltan szólnak hozzá, mások alpári hangot ütnek meg), vitatkozhatnak egymással, a, teszem azt, hír szerzőjével, szereplőivel, a hatósággal…

Most induló rovatunkkal mi is kommentelésre, továbbgondolásra buzdítjuk Önt, kedves Olvasó.

Ambrus

 

„Igen, Donald Trumpról van szó, aki (helyi idő szerint) kedden elnökségének első évét, illetve az Amerikai Egyesült Államok helyzetét értékelő beszédében egy kis időre engedte, hogy beszédírói leöntsék őt és a szöveget a szokásos elnöki mázzal, és elmondott egy olyan beszédet, aminek legalábbis az első fele bármelyik hollywoodi filmbe belefért volna: Amerika sosem volt erősebb és jobb hely: az amerikai álom él és virágzik, az amerikai emberek képesek bármit elérni, és el is fogják érni, mert együtt, összefogva minden sikerülhet”  – írja az index.hu az amerikai elnöknek az ország helyzetét értékelő beszédéről.

 Igen, határozott és ugyanakkor atyai, kenetteljes volt az, ahogyan Trump beszélt, laza, de magabiztos, színészek által is megirigyelhető kézmozdulatokkal és testtartással, és az, ahogyan a mögötte állók minden állítása után bólogattak – legalábbis a reggeli híradásokban elfogott pár perc beszédéből ezt sugallta. Csupa méz és tej, csupa öröm, boldogság… Kész Kánaán! A világ legelső, leghatalmasabb országában minden a legekről szól! Nincs nyomor, nincsenek iskolai lövöldözések, sem tűntetések, sem vízágyúk, sem megtorlások, sem rendőri meg egyéb túlkapások… A Trump-éra első éve a megvalósításoké volt, és aküzdelméé és győzelméé a rossz, a gonosz, a korrupt, a hamis felett… Mint a mesében!

***

A román Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) ügyészi osztálya kedden (egyéves vizsgálata nyomán) kizárta a bírói/ügyészi testületből (magistratură) Mircea Negulescut, aki „Portocală ügyészként” vált hírhedté. A döntés nem végleges, megtámadható a Legfelső Semmítő- és Ítélőszéknél.


     Amikor egy-egy politikus vagy újságíró megnyilvánulásaival kapcsolatban kell eldöntenie a CSM-nek, hogy azok csorbítják-e az igazságügyi rendszer függetlenségét, gyorsan (néha napok, néha pár hét alatt) jön az ejnye-bejnye (igaz, annyit is ér).

Ha e döntés, teszem azt újabb egyéves bírósági huzavona után, véglegességet nyer, mi lesz az ügyész által felgöngyölt, elindított ügyek szereplőivel, akik esetleg úgy gondolhatják, hogy jogtalanul járt el ellenük? Fordulhatnak bírósághoz, bűnügyi feljelentést tehetnek, remélve, nem botlanak egy újabb narancsba… Ami ugye, teljesen kizárt, hiszen a DNA főügyész asszonya már egy évvel ezelőtt kijelentette: „Egy ügyész nem hamisít dossziékat, nem gyárt bizonyítékokat (…) nem folyik bele politikai játékokba.” S ha most nem is reagál a történtekre, ha végérvényessé válik a kizárás (mert az ártatlanság vélelme mindenkit, így Negulescut is megilleti), bizonyára megteszi majd…

 

***

Viorica Dăncilă miniszterelnök asszony tegnap, az új kormány első ülésén bejelentette, hogy nem tart igényt az Őrző- és Védőszolgálatra (SPP). Állítása szerint csapatából több miniszter követte példáját.


  Ő pedig (máris) pártjának elnökét követi, aki egy minapi tévés beszélgetésben azt sugallta, hogy a SPP vezetője azon munkálkodik, hogy őt elmozdítsa a párt éléről. Hogy a szolgálat megfigyeli-e a kormány tagjait, és adatbázist gyűjt-e róluk, ahogyan azt már többen is tudni vélik a PSD-ből, nos erre bizonyítékot még senki nem mutatott fel. De mi a garancia arra, hogy – miközben úgy tűnik, országunkban az információk gyűjtése és egy kedvező pillanatban felhasználása a (politikai) ellenfél lejáratására (ne adj’ Isten eltávolítására) kezd nemzeti sporttá válni – a csendőrséget, amely átveszi a kormánytagok védelmét, előbb vagy utóbb nem érik hasonló vádak? És egyáltalán, átruházható-e a védelmi szerepkör?

 

 

 

 

 

 

 

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'