Vasárnap, 2019. február 17., 19.54

Egy hír… …egy komment

Elévült eljárás

 

Február 1-jén hozta nyilvánosságra a DNA, weboldalán, hogy befejezte a Microsoft-ügy vizsgálatát: a vádlottak közül két személyt (Dinu Pescariu és Claudiu Florică) bíróság elé állítanak, hét volt miniszter esetében viszont megszüntetik az eljárást, mivel hatnál (Ecaterina Andronescu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Șerban Mihăilescu, Dan Nica és Adriana Țicău) a vádpontokban szereplő tettek elévültek, egynél (Daniel Funeriu) a tettek nem képezik a büntetőtörvénykönyv tárgyát, illetve nem bizonyítottak. A közlemény végi jegyzetben jelzik, hogy 2017 júliusában a DNA felkérte a Bírósági Felügyeletet (Inspecția judiciară), állapítsa meg, történt-e mulasztás a büntetőjogi eljárás folyamán, illetve a tettek elévülése után kezdeményezett, személyek elleni eljárásban.

 

 

          Hoppá!

A Romániában legnagyobbként és -fontosabbként emlegetett korrupciós ügyről van szó? Arról, amitől hónapokig hangos volt a sajtó? Amelynek kapcsán 2014 szeptemberében, pár héttel az elnökválasztás előtt, bombaként robbant a hír, hogy a DNA hét volt minisztert hivatali visszaéléssel és csúszópénzek elfogadásával megvádolt? Akik mentelmi jogának a visszavonását kérte (meg is kapta) a parlamenttől és az államelnököktől (három miniszter esetében Băsescutól, majd később Iohannistól is – mindkettő engedélyezte az eljárás elindítását)?

Bizony arról!

Akkor indítottak eljárást, amikor a tettek már elévültek, és vizsgálódtak pénzt, energiát nem kímélve több mint három évig? És ezalatt ez senkinek sem tűnt fel? Közben az ügy főügyészi bizalom és büszkeség tárgya volt! Hozzá nem értés, hanyagság, rosszindulat, vagy netán más áll az ügy mögött? Esetleg hivatali visszaélés, amit perrel torolhatnak meg az érintettek, ha majd tisztázódik a hivatali visszaélés státusa. Mert a 2016-os alkotmánybírósági kifogásokat mai napig nem sikerült sem a parlamentnek, sem a kormánynak beépítenie a törvénybe. Mint emlékeznek, utóbbi tavaly év eleji ez irányú próbálkozása a küszöbben botlott el…

Tiszta amatőrizmus!

 

***

Premier

 

A Legfelsőbb Bíróság terminust adott a DNA-nak: legkésőbb május 1-jéig le kell zárnia és bíróság elé vinnie a bűnvádi nyomozást a 2015 októberében, a Gabriel Oprea akkori minisztert kísérő motoros rendőr halálával végződött baleset ügyében.

 

          A szolgálatteljesítés közben elhunyt Bogdan Gigină rendőr családja nyújtotta be a végül elfogadott keresetet. Úgy tűnik, nemcsak a család, de a bírák sem értik, miért húzódik ilyen hosszan, miért tart két évnél is tovább a vizsgálódás.

Történik mindez az egyik legnagyobb sajtó- és közönségérdeklődést kiváltó ügyben. Másokban, a nyilvánosság elől meghúzódókban, akkor hogyan…?  

 

 

Ambrus


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'