Fölszálott a páva

JelenHaz
Hétfõ, 2019. október 21., 20.53

Elfogták Radovan Karadzicot

Elfogták Radovan Karadzicot
Elfogták Radovan Karadzicot

Elfogták Radovan Karadsic volt boszniai szerb elnököt – a hírt három napig titkolták. Az emberiesség elleni bűnökkel vádolt vezetőt ugyanis ügyvédje szerint még a múlt hét pénteken fogták el egy buszon, Belgrádon. A szerb elnöki hivatal azonban csak most erősítette meg a hírt.

Az „Európa Oszama bin Laden”-jének is hívott, 63 éves Karadzsic elfogásának és őrizetbe vételének részleteiről bővebben nem tájékoztattak. Egyelőre Boris Tadic szerb elnök hivatala annyit közölt, hogy szerb biztonsági erők fogták el a boszniai Szerb Köztársaság egykori elnökét. Egy belgrádi börtönben megtörtént előzetes kihallgatása, de azt még nem tudni, mikor adják ki Hágának. Egyes információk szerint Karadzsic „depresszívnek” tűnt elfogásakor, és nem tanúsított ellenállást.

„Egyrészt örülök, hogy elkapták, másrészt viszont dühít, hogy ez csak most történt meg. Az ilyen bűnözők miatt veszítettem el az apámat” – mondta el egy taxisofőr a bosnyák fővárosban.

Karadzsic a világ egyik legkeresettebb embere volt: a hágai Nemzetközi Törvényszék szerint ő adott parancsot a srebrenicai mészárlásra, amely hatezer emberéletet követelt. Valószínűleg népirtással vádolják majd.

„Igazságtalanság, hogy ez az ember 13 éven át tudott bujkálni Szerbiában. Ez az, ami fáj nekünk” - mondta egy horvát férfi.

Karadzsic hívei a belgrádi különleges törvényszék épülete előtt tiltakoztak.

A hágai nemzetközi törvényszéken mérföldkőnek tartják Karadzsic elfogását. A szerb elnöki hivatal közölte, kiadják Hágának a volt politikust.

Szakértők szerint az Európa-barát belgrádi kormány múlt havi beiktatása nyitotta meg az utat Karadzsic elfogása előtt. Cserébe Szerbia még az idén megkaphatja a tagjelölti státuszt.

(hírTV, FH)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: Koppány / Kedd, 2008. július 22., 20.16 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Igy van, ujsagban is rendszeresen kozolt kulonfele irasokat. Szoval senki sem kereste "ezerrel", sot!
Hozzászólt: Nagy István / Kedd, 2008. július 22., 19.12 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

... és rendszeresen írt egy lapban.
Hozzászólt: temesvári / Kedd, 2008. július 22., 14.15 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

uha, már azt hittem elveszett koppány
Hozzászólt: Koppány / Kedd, 2008. július 22., 13.41 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

The Hunting Party. Mindenkinek javaslom, hogy nezze meg ezt a filmet. Most nagyon aktualis, pontosan ezzel a hirrel kapcsolatban...
"egy buszon fogtak el"... nem talaltak eddig... 1o ev alatt, mig oriasi erobevetessel kerestek, o kiadott ket konyvet, irt egy szindarabot, amit be is mutattak...

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'