Fölszálott a páva

http://hunor.rmdsz.ro/
Hétfõ, 2019. október 14., 18.20
EB-jelentés az igazságszolgáltatásról

Elmeszelték az Alkotmánybíróságot

Elmeszelték az Alkotmánybíróságot
Elmeszelték az Alkotmánybíróságot

Tavaly júniustól nem történt meggyőző előrehaladás a magas szinten folyó korrupció elleni harcban, és a bíróságok továbbra is elnéző ítéleteket hoznak, az Alkotmánybíróság döntései pedig jelentősen megnehezítik a korrupcióellenes harcot, áll az Európa Bizottság jelentésében.

A dokumentum követeli a végbe ment fejlődés megerősítését, szakmai vizsgálatok további szervezését a magas szinten folyó korrupciót illetően.

„Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) elért néhány pozitív eredményt, de 2007 júniusától a magas szinten folyó korrupció elleni harcban nem történt meggyőző előrehaladás. Ahogyan akkor is felhívták a figyelmet, a bíróságok továbbra is elnéző ítéleteket hoznak. A magas rangú politikusokat illetően nem történt előrelépés az ügyekben” – olvasható az anyagban.

A Legfelsőbb Semmitőszék és Törvényszék által a magas szintű korrupció-ügyekben hozott tartalmatlan ítéletek csökkentik a lakosság bizalmát a korrupcióellenes harcban. A DNA 17 magas szinten folyó korrupciós ügyet vizsgált. Közülük hármat, amelyek volt miniszterekre vonatkoztak, a Legfeslőbb Semmitőszék és Törvényszék visszaküldte az ügyészeknek. A dossziék visszaküldését azzal indokolták, hogy visszamenőleg alkalmazták az Alkotmánybíróság által 2007 júliusában kiadott döntést, melynek értelmében a volt miniszterek esetében ugyanúgy alkalmazzák a politikai immunitás eltörlését korlátozó intézkedéseket, mint a tisztségben lévő miniszterek esetén.

Az Európai Bizottság dokumentuma rámutat még, hogy a DNA működését szabályozó törvényt nem módosult. Ellenben az Alkotmánybíróságnak az utóbbi évben hozott döntései gyengítik a korrupció elleni harcot.

(Mediafax)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'