https://www.facebook.com/kelemenhunor.rmdsz
Hétfõ, 2019. szeptember 23., 16.09

„Feketelistát” készített az európai terroristákról Csehország

„Feketelistát” készített az európai terroristákról Csehország
„Feketelistát” készített az európai terroristákról Csehország

„Feketelistát” készített és hozott nyilvánosságra az európai terrorista szervezetekről és személyekről a cseh kormány. „Cseh állampolgároknak ezekkel a szervezetekkel és személyekkel tilos üzletelni vagy vállalkozni” – jelentette be csütörtökön Prágában Jan Málek, a pénzügyminisztérium szóvivője.

A cseh kormány által már jóváhagyott intézkedés a hivatalos közlönyben való megjelenés után azonnal életbe lép. A rendelkezés megszegése esetén magánszemélyeket négy (39 millió forint), míg cégeket akár 50 millió koronás (480 millió forint) pénzbüntetésre is ítélhetik. A cseh „feketelistán” szerepel például a baszk ETA, néhány írországi félkatonai szervezet vagy a hírhedt olasz Vörös Brigádok.

Megtalálhatóak benne az ETA vezetői is, egyebek között Alberdi Uraanga vagy Apaolaza Sancho.

A rendelkezés célja, hogy a terrorizmus elleni harc terén összehangolja a cseh álláspontot a Európai Unió többi országának álláspontjával, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2001-ben elfogadott terroristaellenes határozatával.

Az Európai Uniónak a terrorizmus elleni harc terén nincs lehetősége központilag büntetni a rendelkezéseket megsértőket, ezért ezt a jogkört az egyes tagállamok vették át. Az EU mint szervezet szankciókat csak az unión kívüli szervezetek, illetve személyek esetében hozhat.

„A lista, amely rövidesen felkerül a kormány, illetve a pénzügyi tárca honlapjára, nyilvános és nyitott, s bármikor kibővíthető, illetve módosítható. A hivatalos közlönyben is megjelenik” –  közölte a pénzügyminisztériumi szóvivő.

(MTI)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'