JelenHaz
Vasárnap, 2019. június 16., 11.35

Fizetett, és egyelőre nem mond le

Egyelőre nem mond le tisztségéről Makkai Gergely, Marosvásárhelynek a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott alpolgármestere, aki hétfőn megtérítette azt az összeget, amelyet a város költségvetéséből – az RMDSZ ellenezte – dél-koreai útjára fordítottak.

 

A politikus a Marosvásárhelyi Rádiónak elmondta: arra hivatkozva próbálják eltávolítani a tisztségéből, hogy dél-koreai utazásával felháborodást váltott ki a marosvásárhelyiekben, ő azonban nem érzékeli ezt a felháborodást. Hozzátette: várja, hogy írásban szólítsák fel a lemondásra, és támasszák alá a felszólítást. „Addig végzem a munkámat a marosvásárhelyi lakosság érdekében, és a vállalásomat a mandátum végéig szeretném folytatni” – fogalmazott az alpolgármester.

Az RMDSZ Marosvásárhelyi Szervezete átküldte az MTI-nek annak a nyugtának a képét, mely Makkai Gergely hétfői 6978 lejes befizetését tanúsítja. Vass Levente, a városi szervezet elnöke az MTI-nek elmondta: az általa vezetett szervezet nem kíván állást foglalni az alpolgármester lemondatásának kérdésében.

Makkai Gergelyt az RMDSZ Marosvásárhelyi Szervezete szólította fel a költségek megtérítésére. A párt Maros megyei szervezete Területi Állandó Tanácsa (TÁT) csaknem egyhangú szavazással lemondásra kérte a politikust, nemcsak a dél-koreai út, hanem az alpolgármesteri tevékenysége miatt is.

Az RMDSZ alapszabálya értelmében a megyei szervezet állandó tanácsa jogkörébe tartozik a bizalom megvonása a szövetség választott vagy kinevezett tisztségviselőitől.

Péter Ferenc, a megyei szervezet elnöke az MTI-nek nyilatkozva elmondta: Makkai Gergely azt követően lett alpolgármester, hogy a megyei szervezet bizalmat szavazott neki. A TÁT most a politikus lemondását kérte. Hozzátette: a testületnek nem kell magyarázatot adnia a csaknem egyhangúan meghozott döntéséért, de akár ezt is megteheti. Péter Ferenc megjegyezte: egyelőre nem vonták meg a bizalmat Makkai Gergelytől. Ha ezt megteszik a törvény értelmében Makkainak nemcsak az alpolgármesteri, hanem az önkormányzati képviselői mandátuma is megszűnik. A megyei elnök szerint a TÁT a közeljövőben ismét meg fogja vitatni a helyzetet, és mérlegeli a további lépéseket.

(MTI)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'