JelenHaz
Péntek, 2019. december 13., 11.56
Kimenekítették az indiánokat és turistákat

Gát szakadt a Grand Canyonnál

Gát szakadt a Grand Canyonnál
Gát szakadt a Grand Canyonnál

Több mint négyszáz embert, egy helyi indián falu lakóit és kempingezőket kellett kimenekíteni az amerikai Grand Canyon közelében, ahol a heves esőzések miatt átszakadt egy kisebb földgát.

Az arizonai nemzeti gárda öt helikoptere szállította el a nehezen megközelíthető térségből az ott rekedteket, miután a víz elárasztotta a kanyon alsó részén fekvő Supai indián falut. Az áradás több utat és gyaloghidat elmosott, fákat csavart ki. A nemzeti parkszolgálat közlése szerint senki sem tűnt el az indián rezervátum lakói és a közelben kempingezők közül, sérülés sem történt.

Supai falucska Grand Canyon Village településtől 75 mérföldre nyugatra található, a Havasupai törzs mintegy 400 tagja lakja. Supai csak lóháton vagy gyalog közelíthető meg egy 8 mérföldes ösvényen keresztül. A Supaitól 20 mérföldre húzódó Redlands gát szerkezetét a péntek óta lehullott eső gyengítette meg, kiáradt a Havasu patak, amely a Colorado folyót táplálja.

Egy 2001-es hasonló áradás Supai közelében elragadott egy 2 éves fiút és szüleit, akik a térségben túráztak. A néhol csaknem 2 kilométer mély Grand Canyon az egyik legnépszerűbb turistacélpont az Egyesült Államokban, évente 5 millióan kíváncsiak a látványosságra.

(mti)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'