Fölszálott a páva

JelenHaz
Szerda, 2019. november 13., 02.05

Geoană nem akar immunitást

Geoană nem akar immunitást
Geoană nem akar immunitást

Mircea Geoană PSD-elnök bejelentette pártja benyújt egy alkotmánymódosító javaslatot, amely törölné az alaptörvényből, hogy az államelnök, a kormány és a parlament tagjai immunitást élveznek.

A PSD elnöke hangsúlyozta, a képviselők és a szenátorok létszámának egy negyedére van szükség a módosító javaslat elfogadásához, a PSD-nek pedig megvan a szükséges számú parlamenti képviselője.

„Semmi nem fontosabb annál, hogy a parlamenti választásokkal együtt referendumot is szervezzenek az alkotmány módosítása érdekében” – mondta  Mircea Geoană, hozzátéve, erre azért van szükség, hogy politika mentessé tegyék az igazságszolgáltatást.

Az alkotmány 150. cikkelye szerint az alaptörvény módosítását az államelnök kezdeményezheti a kormány javaslatára, a parlamenti képviselők legkevesebb egy negyede, illetve legalább 500 000, szavazati joggal rendelkező állampolgár.

A 151. cikkely pedig előírja, hogy a módosító javaslatot mindkét házban külön el kell fogadják a parlamenti képviselői, a tagok legkevesebb kétharmadának szavazatával. Ha a közvetítés eljárásnak során nem jutnak közös nevezőre, akkor a képviselőháznak és a szenátusnak együttes ülésen határoznak a kérdésben a parlamenti képviselők összlétszáma legalább három negyedének szavazatával. A módosítás véglegesnek tekintendő, ha azt az elfogadástól számított 30 napon belül referendummal jóváhagyják az állampolgárok.

Mint emlékezetes, a képviselőház múlt szerdán elutasította a DNA-nak az  Adrian Năstase és Miron Mitrea elleni bűnvádi eljárás elindítására vonatkozó kéréseit.

(Mediafax)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'