Vasárnap, 2018. december 16., 20.00

Hazajött a reformációt bemutatott kiállítás

Nemcsak a panaszainkat, hanem az értékeinket is meg kell mutatnunk Európában. Nekünk kell felmutatnunk, hogy létezik egy keresztény hit, amely szilárd értékrendet biztosít és kulturálisan is gazdagítja közösségünket, vele együtt Európát is – fogalmazott Sógor Csaba Nagyváradon, a Reformáció Kelet-Közép-Európában című kiállítás pénteki megnyitóján.

Az Európai Parlament után immár Nagyváradon is megtekinthető a reformáció 500 éves történetét bemutató kiállítás, amelyet Sógor Csaba pályázati felhívására a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium diákcsoportja, Szakács Zoltán iskolalelkész vezetésével készített el a jubileumi évfordulóra. A tárlatot február 23-án, pénteken nyitották meg a gimnázium dísztermében, ahol az RMDSZ-es EP-képviselővel egy fórumbeszélgetésre is lehetőség nyílt.

„Ezek az emberek, akikről a reformáció 500 éves története szól, átadták a helyüket Istennek. Átadni a helyünket nem kötelező, de ez lehet a jelen és jövő ígéretes biztosítéka” – mondta Forró László egyházkerületi főjegyző, aki Csűry István királyhágómelléki püspök üzenetét továbbította az eseményen. Zsíros Anikó, a gimnázium igazgatónője pedig azt emelte ki beszédében, hogy „mi és ez az iskola itt Erdélyben nagyon jó helyen vagyunk, 500 éve itt vagyunk és 500 év múlva is itt leszünk. Az a fontos, hogy legyenek gyerekek, akik belakják ezt az intézményt is”.

A megnyitót fórumbeszélgetés követte, ahol Sógor Csaba igyekezett rámutatni azokra a kihívásokra, amelyekkel Európának szembe kell néznie. „A legnagyobb válság most a migráció, amely nyilvánvalóan nem fog belátható időn belül rendeződni. A migránsáradat jelensége megmutatta, hogy újra kell gondolni az európai értékeket és azt, hogy mit jelent európainak lenni. Ez a kiállítás a reformációnak éppen azokra a vívmányaira emlékeztet bennünket, amelyek immár 500 éve gazdagítják Európát” – mondta az EP-képviselő.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'