JelenHaz
Szerda, 2019. május 22., 22.19

Hét új miniszter a kisebbségi magyar kormányban

Gyurcsány Ferenc
Gyurcsány Ferenc

Szakértők helyett saját embereit, volt üzletfelét és a szocialista párt eddig mellőzött vezetőit ülteti a bársonyszékekbe a kormányfő. A kormányátalakítást rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be Gyurcsány Ferenc.

Az önkormányzati és területfejlesztési illetve a gazdasági tárcából három minisztérium lesz - a közlekedési, hírközlési és energiaügyi élére Szabó Pál, a Magyar Posta jelenlegi vezérigazgatója kerül majd, aki az infrastrukturális Gyurcsány-cégbirodalom, a Motim Rt. volt felügyelő bizottsági tagja.

A Szociális és Munkaügyi Minisztériumban sajátos helyzet áll elő. Gyurcsány Ferenc felborította a párthierarchiát azzal, hogy az MSZP választmányi elnökhelyettesét, Szűcs Erikát tette meg tárcavezetőnek. Az államtitkár Simon Gábor marad, aki a pártban Szűcs felettese a választmány elnökeként. A fejlesztési és gazdasági csúcsminisztérium élére Bajnai Gordon kerül, az egészségügyi tárcát pedig Székely Tamásra, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár jelenlegi főigazgatójára bízzák.

Gyurcsány Ferenc szerint az átalakítással a kormány programja nem változik, csak a hangsúlyok és a szerkezet. A gyors egyensúlyteremtés után a munkahelyteremtés és a fejlesztés időszaka következik, a beruházás és az innovációs ügyek kerülnek majd az előtérbe – mondta el a miniszterelnök. „Erős és büszke Magyarországot akarok, ezért szükséges az átalakítás” – mondta el Gyurcsány.

Megbukott a „jolly joker”

Lamperth Mónikának nem jut bársonyszék a kisebbségi kormányban. A jelenlegi szociális miniszterre mindössze a párt elnöki kabinetjének vezetését bízza a jövőben Gyurcsány Ferenc. Az SZDSZ-es kormánytagok mellett az MSZP eddigi jolly jokerének számító politikus a legnagyobb vesztese a koalíciós szakításnak, pedig most jön létre egy önálló önkormányzati minisztérium, és Lamperth éppen a helyhatósági lobbit képviseli az MSZP elnökségében. A politikus hat év után mond búcsút a miniszteri bársonyszéknek. A 2002-es kormányváltás óta tagja a balliberális kabineteknek. Medgyessy Péter – nem kis meglepetésre – belügyminiszterré nevezte ki. Túlélte a 2004-es miniszterelnök-váltást, Gyurcsány Ferenc a posztján hagyta. 2006-ban is tárcát kínált neki, egy évig ő vezette az önkormányzati és területfejlesztési minisztériumot. Abból a székből Bajnai Gordon érkezése miatt kellett felállnia.

Az új szaktárca irányítója ugyan Somogy megyei politikus lesz, de nem a Szekeres Imréhez közelálló Lamperth, hanem a papíron független országgyűlési képviselő, Gyenesei István. Személyében a miniszterelnök egy állandó támogatót szerzett a kisebbségi kormányzáshoz. Gyenesei függetlenségét egyébként árnyalja, hogy 2006 nyarán megszavazta a kormányprogramot és azzal együtt Gyurcsány Ferenc miniszterelnökké választását.

Kutatásfejlesztés tárca nélkül

Szilvásy György társat kap a kormányátalakítás után. Nem a titokminiszter lesz az egyetlen, aki tárca nélküli miniszterként irányít egy területet. A kutatásfejlesztést május 1-je után - szintén tárca nélküli miniszterként - felügyeli majd Molnár Károly, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora, egyben a Rektori Konferencia távozó elnöke. A gépészmérnök végzettségű egyetemi tanár támogatta a felsőoktatás fizetőssé tételét, a népszavazási kampányban a kormány propagandakiadványában érvelt a tandíj megtartása mellett. Vezetésével dolgozta ki a Rektori Konferencia azt a javaslatot, amely általános tandíj-kötelezettség nélkül ugyan, de átalakítaná a jelenlegi költségtérítéses képzést a felsőoktatásban.

Új fejek, új program nélkül

Új fejek vannak a kormányban, azonban nincs új program, illetve nincsen új többség sem – mondta el a Magyar Nemzet Online-nak Kiszelly Zoltán a kormányátalakítással kapcsolatban. A politológus úgy véli, hogy Gyurcsánynak reagálni kellett az SZDSZ koalícióból való kilépésére, „lépnie kellett, ezt pedig a legkisebb károkozással próbálta megtenni”. Mint mondta, a független Gyenesei István miniszteri rangra emelése a parlamenti többség biztosításához szükséges. Hozzátette: Bajnai Gordon megerősödött, Lamperth Mónika pedig parkolópályára került.

Navracsics: Erősen reprezentált Gyurcsány üzleti köre

A Fidesz szerint az új kormányzati struktúrában erősen reprezentált Gyurcsány Ferenc üzleti köre, hiszen több olyan politikus is szerepel benne, akik korábban üzletfelei voltak. Navracsics Tibor példaként Szűcs Erikát említette, aki a Perfekt Rt.-ben volt Gyurcsány partnere, illetve Szabó Pált, aki a Motim Rt. felügyelőbizottságában tevékenykedett.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'