JelenHaz
Szombat, 2019. augusztus 17., 18.50

Hétfőtől tanügyi sztrájk

Hétfőtől tanügyi sztrájk
Hétfőtől tanügyi sztrájk

Úgynevezett japán sztrájkot hirdetett mától a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (amelynek tagja az Aradi Demokratikus Tanügyi Szakszervezet is). A tiltakozásnak ez a módja – a szakszervezeti tagok nem függesztik fel a tanítást, de munkaidőben fehér karszalagot viselnek majd – november 7-ig fog tartani.

A jövő hétfőn azonban 12 és 14 óra között beszüntetik a munkát, november 18-tól pedig általános sztrájkba lépnek, ha a kormány nem változtat álláspontján, mely szerint az 50 százalékos béremelést október elseje helyett jövő áprilistól alkalmazná csak. Dănuţ Ieneşecu, az aradi szakszervezet elnöke hozzátette: a megyében csak akkor lépnek általános sztrájkba, ha a tagok többsége így dönt.

Az érdekvédelmi bizalmi szerint a kormány lealacsonyító helyzetbe hozta a pedagógustársadalmat, amiért olyan jogaiért kell ilyen módszerekkel küzdenie, amelyek egyébként törvénybe vannak foglalva, és hogy szembeállít vele más társadalmi rétegeket. Az 50 százalékos fizetésemelést megszavazta a parlament, a törvényt kihirdette az államfő, a kormány mégsem alkalmazza most. Ez egyébként nem jelentene pluszkiadást – folytatta a szakszervezeti elnök –, mert a kormány még nem fordította a tanügyre a bruttó hazai össztermék 6 százalékát, amire kötelezte magát, s emiatt a közvélemény félrevezetésének nevezte, hogy azt mondják: a béremelés gazdasági krízist idézne elő. „Az 50 százalék igazából nem is 50 – fogalmazott Ieneşecu –, mert magába foglalja az idén áprilistól alkalmazott 6, illetve az októbertől ígért 9 százalékos kiegészítést.”

Az általános elégedetlenségeken kívül a Demokratikus Tanügyi Szakszervezet sajátos Arad megyei követelésekkel állt elő. Tagjai még mindig nem kapták meg visszamenőleg azokat az összegeket, amelyek a bíróság jogerősen megítélt nekik (fejenként 5-6 ezer lejt kellene kapniuk szabadságpénz és különböző illetmény címén), erre, illetve az októberi és novemberi pedagógusbérekre 58 millió lejjel kellene még kiegészíteni a megyei költségvetést. Probléma az is, hogy rendszerint késnek a tanügyi fizetések, a pécskai önkormányzat nem biztosítja az állami ünnepek alkalmával járó ajándékvásárlási utalványokat, vagy hogy haláleset esetén általában nem adják meg a családnak az öt havi bérrel egyenértékű támogatást.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: Kis Laszlo / Szerda, 2008. november 12., 09.12 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

hajrá tanárok sztrájkoljatok!!!!!!!

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'