JelenHaz
Vasárnap, 2019. május 19., 17.36

Hivatalos autonómia-népszavazásokat írna ki az MPP

 
 
2008. április 24., 20.15
Csütörtök

Ha megnyerik a választásokat, hivatalos autonómia-népszavazásokat szándékoznak kiírni a Magyar Polgári Párt (MPP) polgármester jelöltjei és megyei tanácselnök-jelöltje.

Csinta Samu, az MPP jelöltje Sepsiszentgyörgy polgármesteri tisztségére csütörtökön, az alakulat háromszéki jelöltjeinek bemutatásán kijelentette, határozattervezetet kezdeményez annak érdekében, hogy kiírjanak egy hivatalos népszavazást a Székelyföld autonómiája kapcsán.

Csinta kijelentette, az új sepsiszentgyörgyi tanács harmadik ülésén mutatja be ezt a határozattervezetet, figyelembe véve, hogy az első két tanácsülésen általában adminisztratív döntésekről esik szó, mint például a szakbizottságok létrehozása a tanácsban. „Meggyőződésem, hogy a tanácsosok többsége támogatja majd a határozattervezetet” – mondta Csinta Samu, hozzátéve, hasonlóképpen fog cselekedni Kovács István, az MPP megyei tanácselnök-jelöltje, valamint az MPP többi polgármesterjelöltje is, ha megnyerik a választásokat.

A Székely Nemzeti Tanács az elmúlt években több ízben is felszólította a helyi hatóságokat, hogy helyi népszavazásokat kezdeményezzenek és írjanak ki a Székelyföld autonómiája kapcsán. Tekintve, hogy csak néhány elöljáró tett eleget a felszólításnak és a határozatokat a prefektusi hivatal megtámadta, az SZNT belső, nem hivatalos referendumokat szervezett Kovászna, Hargita és Maros megyékben, amelyeken 2006 decembere és 2008 februárja között közel kétszáz település 200000 lakosa vett részt.
(Mediafax)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'