Hétfõ, 2018. július 16., 23.19

Horvátország támogatja Románia és Bulgária csatlakozását a schengeni övezethez

Horvátország támogatja Románia és Bulgária felvételét a schengeni övezetbe illetve azt is, hogy Európai Bizottság (EB) lezárja az úgynevezett Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmust (MCV), amellyel a romániai és bulgáriai igazságszolgáltatás reformját, a jogállamiság megerősítését követi figyelemmel – hangsúlyozta hétfőn Bukarestben Kolinda Grabar-Kitarovic horvát elnök.

A háromnapos állami látogatásra Romániába érkező horvát államfőt Klaus Iohannis román elnök ünnepélyes külsőségek közepette fogadta a román elnöki hivatalban és – a demokrácia, valamint a térség biztonsága erősítésében, a két ország baráti kapcsolatának fejlesztésében játszott szerepéért – a Románia Csillaga érdemrenddel tüntette ki.
Grabar-Kitarovic a hivatalos megbeszéléseket követő közös sajtóértekezletükön beszélt arról, hogy Románia és Bulgária már teljesíti a schengeni tagság technikai követelményeit és a tőlük megkövetelt igazságügyi reformokat is végrehajtották, így az Európai Uniónak nem kellene többletfeltételeket támasztania az igazságszolgáltatási monitoring lezárása érdekében. Hozzátette: reméli, hogy hamarosan Horvátország is teljesíteni tudja a belső határellenőrzés nélküli térség műszaki feltételeit és szintén tagja lehet a schengeni térségnek.
Úgy vélekedett: mindez elengedhetetlenül fontos Európa egységes fejlődéséhez, a többsebességes Európa elkerüléséhez.
Vendéglátója Románia és Horvátország gazdasági kapcsolatainak javítását szorgalmazta, hozzátéve: a kölcsönös beruházások bővítését szolgálja az a kétoldalú üzletember-fórum is, amelyet a két államfő védnökségével rendeznek kedden Bukarestben.
Iohannis a Három Tenger Kezdeményezés láthatóbbá és hatékonyabbá tétele mellett szállt síkra, rámutatva, hogy az Adriai-, Balti- és Fekete-tenger között fekvő 12 ország együttműködése nem Brüsszel ellen irányul, hanem egy „nagyon is európai” lehetőség a térség infrastrukturális és gazdasági fejlesztésére.
A Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozójának 2018-ban Románia ad otthont, miután 2016-ban Dubrovnikban, idén pedig Varsóban találkoztak a térség állam- és kormányfői. (MTI)

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'