Fölszálott a páva

JelenHaz
Kedd, 2019. október 22., 09.01
„Egy a tábor”, a harmincadik

Idén is lesz Tusványos

A szervezők szándéka szerint mindenki számára élhető, befogadó tábor lesz Tusnádfürdőn a július 23–28. közötti harmincadik Tusványos, ahol a megszokott programok mellett újak is várják az érdeklődőket. Az idei mottó – Egy a tábor – a hasonló értékrendet képviselő közösségre vonatkozik.

Harminc éve olyan közösség jár Tusványosra, amely egy tábort alkot, hasonló értékrendet követ, és Erdélyben azt az értékrendet, amit Tusványos megjelenít, egy olyan egységes közösséggel lehet azonosítani, amely egyre szélesedik – magyarázta a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor 30. kiadásának mottóját a szervezők által tartott hétfői csíkszeredai sajtótájékoztatón Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke. A rendezvény egyúttal felvezetője lesz a Magyar Kormány által jövőre meghirdetett nemzeti összetartozás évének is. Sándor Krisztina, a szabadegyetem politikai és közéleti programjainak szervezője szerint minden olyan közéleti-politikai témát igyekeznek napirenden tartani, amiről a közbeszéd most szól, így az EP-választások elemzése vagy a közép-európai térség jelene, jövője is szóba kerül. Nemcsak a tábor, hanem a romániai rendszerváltozás harmincadik évfordulója is van idén, így Temesvár 30 témával is lesz kerekasztal meghatározó politikusokkal, történészekkel, elemzőkkel. Európa jövőjéről, a keresztény értékrend és a család szerepéről tárgyalva befolyásos közéleti szereplők ülnek asztalhoz, a Kárpát-medencei szintű nemzetpolitikai kerekasztalra pedig a Kárpát-medence magyar politikai szervezeteinek vezetőit várják. Az olyan megoldatlan ügyek is terítékre kerülnek, mint a marosvásárhelyi magyar orvos- és gyógyszerészképzés, Úzvölgye, Beke István és Szőcs Zoltán ügye, a visszaállamosítás. Július 27-én, szombaton Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a nagyszínpadon tartja meg előadását, Tőkés László, az EMNT elnöke és Németh Zsolt országgyűlési képviselő társaságában. Elhangzott, idén lesz utoljára nyomtatott programfüzet, mivel a tábor digitálissá válik, az információk pedig majd csak online, illetve kijelzőkön lesznek elérhetők. A környezettudatosság felé Popa Ilona főszervező fontosnak tartotta kiemelni a Kriza János Népzenei Sátort, ahol népi zenekarok is fellépnek, továbbá az ínyencségeket kínáló bor- és gasztroudvart, valamint a Keskeny Út és az 1568 sátor vallási témájú előadásait. Több hazai és magyarországi egyetem saját sátrakkal, programokkal képviselteti magát, akárcsak a Csíki Anyák Egyesülete. Mint ismertette, a környezettudatosság érdekében többször használható sörös- és más poharak is kaphatók lesznek – aki ilyet használ, egy lejjel olcsóbban jut a sörhöz. Ugyanakkor egyméternyi műanyag pohár összegyűjtéséért egy sör jár.

Mint minden évben, idén is öt vadőr felel a tábor környékén felbukkanó medvék távol tartásáért, de a résztvevőket arra kérik, hogy ne próbáljanak fotózkodni a medvékkel, és ne etessék őket. (szekelyhon.ro)

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'