https://www.facebook.com/kelemenhunor.rmdsz
Hétfõ, 2019. szeptember 23., 16.28

Identitásvesztés a csángók és tatárok között?

Identitásvesztés a csángók és tatárok között?
Identitásvesztés a csángók és tatárok között?

Elveszíthetik nemzeti identitásukat a romániai csángók és tatárok. Míg egyes lengyel közösségek a gazdasági fejlődés terén stagnálnak, a romák azok, akik megőrzik nemzeti identitásukat, de a fejlődést illetően is előrelépést jegyeznek – áll egy felmérésben, melyet négy romániai faluban végeztek.

A „4x4: a többnemzetiségű közösségek menedzsment modelljei” nevet viselő felmérést két hónappal ezelőtt kezdték el, a kutatást Marius Cosmeanu szociológus vezette, és azt a célt tűzte ki, hogy összehasonlít négy romániai etnikai közösséget: a Suceava megyei Cacica településen lakó lengyeleket, a Máramaros megyei koltói romákat, a Bákó megyei Klézsán lakó csángókat és a Konstanca megyei Valu lui Traian település tatár lakóit.

A fő kérdés az volt: „Mitől működik jobban egy közösség egyes területen, mint máson?” és „Melyek azok a hatáskörök, amelyek közös viselkedést és vonásokat kölcsönöznek?”

A felmérésből kiderült, hogy a koltói romák esetében egy erős fejlődésről lehet beszélni, de ugyanakkor megőrzik nemzeti identitásukat is. A Valu lui Traian tatárjai fejlődésben részesülnek, de a konstancai betelepedések miatt fennáll annak a veszélye, hogy elveszítik identitásukat, a cacicai lengyelek a rossz infrastruktúra okozta elszigetelődés miatt gazdaságilag stagnálnak, de nem veszítik el nemzeti identitásukat. A legrosszabban a klézsei csángók állnak, akik nagyon szegények, nincs perspektívájuk, kevés a fejlesztési projektjük, így fennáll annak veszélye, hogy elveszíthetik identitásukat is.

A felmérés a négy közösség „portréja” mellett a lehetőségekről is említést tesz, de a veszélyekre is felhívja a figyelmet.

(Mediafax)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'