Fölszálott a páva

JelenHaz
Hétfõ, 2019. november 11., 21.57
„Szabadnak lenni mit jelent?”

Illyés Kinga szavalóművész harminc évvel ezelőtti előadása ismét életre kel

Illyés Kinga szavalóművész harminc évvel ezelőtti előadása ismét életre kel
Illyés Kinga szavalóművész harminc évvel ezelőtti előadása ismét életre kel

1989-ben a temesvári református gyülekezet és akkori lelkipásztora, Tőkés László bátor szembefordulása a kommunista rendszer egyházi és világi hatóságaival túlnőtt önmagán, és egyre inkább a lelkiismereti és vallásszabadságért, az emberi és kisebbségi jogokért és a zsarnokság ellen folytatott harccá vált. Ennek az ellenállásnak lett szerves része Illyés Kinga marosvásárhelyi színművész harminc évvel ezelőtti, a reformáció emléknapján tartott rendkívül drámai szavalóestje, amely további erőt adott a temesvári gyülekezetnek kitartani lelkipásztora mellett, aki a hallgatás falát döntögette kiállásával.

Egy évre rá, szintén a reformáció ünnepén – immár a megszerzett szabadság szellemében – Illyés Kinga előadóművész és Hencz József zeneszerző visszatértek Temesvárra bemutatni Szabadnak lenni mit jelent? című pódiumműsorukat, amely méltán aratott sikert szerte a Kárpát-medencében és a tengerentúlon is.

2019. október 31-én a történelmi hűség jegyében lesz megemlékezés Temesváron a forradalmat elindító gyülekezet és lelkipásztora harminc évvel ezelőtti hősies kiállásáról, valamint az egyetemes magyar szavalóművészet kiemelkedő alakjáról, Illyés Kingáról, aki már csak az égi színpadon szolgálhat. A Szabadnak lenni mit jelent? című, testet-lelket megborzongató előadást László Zita színművész, a Szatmárnémeti  Északi Színház Harag György Társulatának tagja és Hencz József zeneszerző rekonstruálta és mutatja be. Jelen lesz Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács újraválasztott elnöke is.

A szervezők – az EMNT és a Temesvári Református Egyházmegye – mindenkit szeretettel várnak csütörtökön 18 órára az Új Ezredév Református Templom koncerttermébe (Gyárváros, Malomárok sor / Splaiul Morarilor 1b)!


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'