Szombat, 2018. október 20., 07.10

Javaslat: a kórháznak adakozzanak, ne az orvosnak

Törvénymódosítást kezdeményezett Matei Dobrovie, a Mentsétek Meg Romániát Unió (USR) képviselője, aki szerint a páciens csak annak az egészségügyi intézménynek ajánlhat fel adományt, ahol ápolták, de az ott dolgozó orvosoknak nem.

Az adományokat bele lehet foglalni a közkórház bevételeit és kiadásait tartalmazó költségvetésbe, amelyet havonta fel kell tenni az Egészségügyi Minisztérium által létrehozott honlapra – derül ki az USR közleményéből.

A betegjogi törvényhez benyújtott módosítás célja, hogy a törvényt összhangba hozzák a legfelsőbb bíróság két büntetőjogi döntésével.

„A legfelsőbb bíróság eldöntötte, hogy egy, az állami egészségügyi rendszerben működő kórházban munkaszerződéssel alkalmazott orvos köztisztviselői minőséggel rendelkezik, a büntetőjogi törvény értelmében, így tilos a számára adományokat elfogadni a páciensektől. A 2003/46-os törvény ugyanakkor arról beszél, hogy a betegnek joga van pluszfizetséget vagy adományt adni a kórháznak vagy az orvosoknak, akik ápolták. Más szóval a beteg adhat pénzt az orvosnak, de a közegészségügyben dolgozó orvos nem fogadhatja el azt. Nyilvánvaló, hogy ez a gondolkodás nem tesz mást, csak zavart kelt a betegek körében, akik nem tudják, hogyan járjanak el” – magyarázta el a törvény kezdeményezője, Matei Adrian Dobrovie USR-s képviselő.

 (Mediafax)

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'