JelenHaz
Szerda, 2019. november 20., 02.21

Kelemen Hunor: Az RMDSZ nem ad biankó csekket senkinek

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) „nem ad biankó csekket” egyetlen kormánynak sem, csak az új kabinet összetételének és programjának ismeretében dönti el, megszavazza-e beiktatását.

Erről tájékoztatta Kelemen Hunor RMDSZ-elnök Klaus Iohannist kedden, amikor az államfő újabb egyeztetésre hívta őt az elnöki hivatalba.

„Nem utasítunk el senkit, és nem is ígérünk támogatást senkinek mindaddig, amíg nem ismerjük meg a kormányprogramot, a miniszterek nevét, és nem tudjuk, milyen intézkedésekkel készülnek. Semmiképp sem akarunk egy olyan kormányt, amely sürgősségi rendeleteket hoz az igazságszolgáltatás, a választási törvények és a közigazgatás területein” – számolt be Kelemen Hunor a szövetség internetes hírcsatornáján az államfővel folytatott egyeztetésről.

A pénteken kezdődött egyeztetések során kiderült, egymásnak ellentmondó feltételekkel támogatnák egy új, várhatóan az európai néppárti tagsággal rendelkező PNL – Iohannis volt pártja – körül szerveződő kormány beiktatását azok a politikai alakulatok, amelyek múlt héten összefogtak és leváltották a parlamenti mandátumok több mint 40 százalékával rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) kormányát.

Az egyik vitatott pont a jövő évi önkormányzati választások kérdése: a román pártok többsége szeretne visszatérni a kétfordulós polgármester-választáshoz, amit az RMDSZ határozottan ellenez. (MTI)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'