JelenHaz
Vasárnap, 2019. május 19., 18.22

Kevesebb lesz a magyaróra a szlovákiai magyar iskolákban

Kevesebb lesz a magyaróra a szlovákiai magyar iskolákban
Kevesebb lesz a magyaróra a szlovákiai magyar iskolákban

A szlovák oktatási miniszter a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) tett állítólagos ígérete ellenére is olyan állami oktatási programtervezetet írt alá, mely szerint a szlovákiai magyar iskolákban mégis csökken a magyar nyelv oktatására szánt eddigi óraszám: amit elvesznek belőle, azzal a szlovák nyelvoktatás óraszámait bővítik.

A pozsonyi Pravda értesülése szerint az MKP hiába alkudozott a Szlovák Nemzeti Párthoz (SNS) tartozó Ján Mikolaj oktatási miniszterrel: a magyar iskolák első osztályosai, akik jelenleg még heti hét órában tanulják a magyart és négy órában a szlovákot, a csütörtökön aláírt programtervezet értelmében szeptembertől már mindkét nyelvet heti öt órában fogják tanulni.

A kormányzati indoklás szerint azért, mert a magyar iskolákban tanuló gyerekek nem tudnak rendesen szlovákul, „márpedig tudniuk kell”.

Az MKP heteken át alkudozott a miniszterrel. A magyar párt szakpolitikusa, Szigeti László alelnök, volt oktatási miniszter korábban olyan nyilatkozatokat tett, amelyek megerősítették a feltevést, miszerint az MKP azért volt hajlandó szavazatait adni az ellenzék által két hónapig bojkottált Lisszaboni Szerződés ratifikálásához, mert "mérsékeltebb oktatási jogszabályra" kapott ígértet. Dusan Caplovic miniszterelnök-helyettes is a kisebbségi oktatás status quojának megőrzését ígérte.

Időközben a magyar oktatás mellett fellépő érdekvédelmi szervezetek, szülők, pedagógusok szövetségei jelezték: ha a magyar oktatás sérelmére történő tervek megvalósulnak, a polgári engedetlenség jeléül az utcára vonulnak. Csütörtökön este már sok szlovákiai magyar iskolában tartottak szülői értekezleteket, és aláírták az oktatási miniszternek és a házelnöknek címzett tiltakozó állásfoglalást.

(MTI)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'