JelenHaz
Péntek, 2019. július 19., 15.08

Kilenc év letöltendő börtönre ítélték Konstanca egykori extravagáns polgármesterét

Súlyos börtönbüntetéssekkel zárult a mamaiai ingatlan-visszaszolgáltatások ügyében tíz éve kezdődött korrupciós per, amelyben a fővádlottat, Radu Mazărét, Konstanca város egykori extravagáns polgármesterét kilenc év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Legfelsőbb Bíróság.

    A péntek hajnalban közzétett jogerős ítélet nemcsak Mazăre, hanem az ügy többi 36 vádlottja esetében is sokkal súlyosabb a 2017-ben a bukaresti táblabíróságon hozott alapfokú ítéletnél. Mazăre akkor négy év felfüggesztett szabadságvesztést kapott, Cristian Borceát, a Dinamo futballklub egykori főrészvényesét pedig – aki több mint négy év után frissen szabadult egy adócsalásért kiszabott börtönbüntetésből – most ötéves szabadságvesztésre ítélték, pedig ebben az ügyben az alapfokú ítéletben még felmentették.
    A korrupcióellenes ügyészség (DNA) vádirata szerint az akkori konstancai polgármester részvételével létrejött bűnszövetkezet 2002 és 2005 között mintegy 114 millió euróval károsította meg a volt tulajdonosokat és az államot a legfelkapottabb romániai tengerparti üdülőtelep, a Konstanca városához tartozó Mamaia területén található csaknem 100 hektárnyi belterület illegális magánkézbe juttatásával.
    Borcea pénteken önként jelentkezett a rendőrségen, hogy újra börtönbe vonuljon, Mazăre ellen azonban nemzetközi elfogatóparancs kiadására készül a konstancai rendőrség, mivel 2017 végén külföldre menekült. A román média úgy tudja, hogy Madagaszkáron kért politikai menedékjogot.
    Mazăre, aki a jelenleg is kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatásával 15 évig volt Konstanca polgármestere, néhány éve még mindennapos szereplője volt a román bulvármédiának. A 300 ezer lakosú tengerparti város egykori vezetője előszeretettel mutatkozott alulöltözött hölgyek társaságában, rendszeres vendég volt a brazíliai Rio de Janeiro karneválján, illetve Konstanca éjszakai szórakozóhelyein, 2009 júliusában pedig azzal keltett felháborodást, hogy egy divatbemutatón náci egyenruhában pózolt.
    A volt polgármester ellen több más korrupciós ügyben is vádat emelt a DNA. (MTI)

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'