JelenHaz
Szombat, 2019. december 07., 01.47
Kisebbségi törvény

Markó esélyt lát az elfogadásra

Markó Béla
Markó Béla

Markó Béla, az RMDSZ elnöke, miniszterelnök-helyettes szombaton az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) marosvásárhelyi ülésén azt nyilatkozta, hogy a nemzeti kisebbségek jogállásáról szóló törvényt még ebben a parlamenti ülésszakban megszavazhatják.

Markó Béla elmondta, jelen pillanatban kikristályosodott az RMDSZ-ben egy konszenzus a 2011-es év prioritásairól és a nemzeti kisebbségek jogállásáról szóló törvény ezek között van.

„Sikerül bevennünk a kisebbségi törvényt. A képviselőházi szakbizottsági vitáját már a következő napokban-hetekben újraindítják, és esély van arra, hogy a jogszabályt még ebben a parlamenti ülésszakban elfogadják. Természetesen lesznek különböző vélemények, de van esély, hogy az ülésszak végéig átmenjen”, mondotta Markó Béla.

Kifejtette, az oktatási törvény elfogadása után a szövetség nagy feladata, hogy megteremtse helyes és minél gyorsabb alkalmazásának a feltételeit, és ide sorolta azt a célt is, hogy ősztől magyar nyelvű történelem és földrajz tankönyveket adjanak a magyar gyerekek kezébe, de elkészüljön a román nyelv oktatását célzó sajátos tanterv és tankönyv is.

Az RMDSZ és a koalíció napirendjén szerepel a választási törvény módosítása, ez kulcsfontosságú a magyarság és az RMDSZ számára, hogy a jelenleginél méltányosabb és arányosabb képviseletet biztosítanának, jó helyi vezetést és minőségi parlamentet, mert lehetséges, hogy a legutóbbi választások után nem javult ennek minősége.

Markó szerint a koalícióban már egyezség született arról, hogy a polgármestereket egyetlen fordulóban válasszák meg, és megoldás lenne, ha a jelenlegi egyéni körzetes rendszert országos pártlistákkal is kiegészítenék, hogy jobban megőrizzék az egyensúlyt.

2011-ben napirendre kell kerülnie a gazdasági fejlesztési régiók átszervezésének és megegyezés született erről is, de a módszert még nem tisztázták, nyilatkozta a miniszterelnök-helyettes, aki szerint a szövetség képviselőinek prioritásai között szerepel néhány gazdasági intézkedés is.

(Mediafax)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'