Csütörtök, 2018. június 21., 03.57

Megfékezhető a biodiverzitás csökkenése 2020-ig?

Megfékezhető a biodiverzitás csökkenése 2020-ig?
Megfékezhető a biodiverzitás csökkenése 2020-ig?

Az állatok és a növények kipusztulásának megakadályozására irányuló uniós célkitűzést nem sikerült 2010-ig megvalósítani. Az EU ezért az elkövetkezendő évtizedre új intézkedések bevezetését tervezi, amelyek 2020-ra hatékony hosszú távú védelmet hivatottak biztosítani az élővilág számára.

Az óra ketyeg. Az ENSZ számításai szerint a különféle fajok jelenleg 100-szor, sőt egyes esetekben akár 1000-szer olyan gyorsan tűnnek el Földünkről, mint korábban. Az általunk ismert 1,75 millió állat- és növényfaj egyharmada veszélyben van. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint 2008-ban 717 állatfaj halt ki. Napjainkban pedig a fehér delfinek, a koalák és a szarvasagancskorallok száma csökken riasztó mértékben.

Az EU az elkövetkezendő 40 évre hosszú távú stratégiát kíván kialakítani az ibériai hiúzhoz hasonlóan ritka állatok védelme céljából (az említett fajból már csak 100 egyed él a világon).

A kérdés az, hogy mi is pontosan a cél: a biológiai sokféleség csökkenésének lassítása, teljes megállítása vagy esetleg a kihalt ökorendszerek újjáélesztése? Vajon a biodiverzitás védelmére irányuló uniós tevékenységeknek az egész világra ki kellene-e terjedniük? Az EU az elkövetkezendő hetekben hoz döntést arról, hogy célkitűzései mennyire lesznek ambiciózusak. Egy biztos: realistának kell lenni.

Az év végéig az EU-nak világosan körülhatárolt stratégiát kell kialakítania a következő évtizedre vonatkozóan. Kedvező hátteret kínál ehhez az, hogy az ENSZ a 2010-es esztendőt a biológiai sokféleség nemzetközi évének  nyilvánította.

Az eredményességhez több kutatási programra, finanszírozási eszközre és az uniós szabályok jobb végrehajtására van szükség.

A problémák megoldására irányuló szándék feltétlenül megvan. Példaként említhető mindenekelőtt a Natura 2000, az uniós területek 17%-át lefedő természetvédelmi területek hálózata. A hálózat kibővítése – új projektek beindításával egyetemben – elősegítheti, hogy helyreálljon a világ ökorendszereinek az a 60%-a, amelyet az utóbbi fél évszázadban az emberi tevékenységekből fakadó környezetszennyezés és a természeti erőforrások túltermelése tett tönkre.

Ezáltal könnyebben lehetne számos természeti katasztrófát (szárazság, éhínség stb.) megelőzni, és csökkenthető lenne a globális felmelegedés okozta üvegházhatás is.

A hamarosan (január 26-án) beinduló új interaktív weboldalon az érdeklődők további információkat olvashatnak. A közösségi oldalak (pl. Facebook) regisztrált felhasználói pedig az egyes veszélyeztetett fajokat (pl. veréb) ismerősnek jelölhetik be. 

(EB-hírszerk.)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'