JelenHaz
Vasárnap, 2019. december 08., 08.35

Megrohamozták a koszovói bírósági épületet

Megrohamozták a koszovói bírósági épületet
Megrohamozták a koszovói bírósági épületet

Visszavonulásra kapott parancsot az ENSZ koszovói rendőrsége (UNMIK), mely hajnal öt órakor megrohamozta a Kosovska Mitrovicai bíróság épületét. A bíróság épületét olyan szerb igazságügyi dolgozók foglalták el még pénteken, akik 1999-ben a terület ENSZ-ellenőrzés alá vonásakor vesztették el munkahelyüket.

Eleinte a körülbelül száz UNMIK rendőrnek sikerült visszafoglalnia az épületet a szerb tiltakozóktól. Az épület visszafoglalása után könnygázt kellet bevetni az épület körül összegyűlt szerbek feloszlatására. Ekkor a szerb tömeg ellentámadásba lendült, s az egyik tiltakozó gránátot hajított az épületre. A gránátrobbanásban 5 személy – köztük 3 UNMIK rendőr – sérült meg.

A város szerb közalkalmazottai már három hete tiltakoznak, követelve, hogy vegyék vissza őket munkahelyükre. Szerb források szerint 1999-ig, az UNMIK és a KFOR érkezéséig mintegy kétszáz szerb dolgozott Mitrovicában az igazságszolgáltatásban. Akkor valamennyiüket eltávolították a munkahelyükről. Most azonban elérkezettnek látták az időt arra, hogy ezt az igazságtalanságot orvosolják.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'