Péntek, 2018. október 19., 21.04

Megszólaltak a szirénák Temesváron, az első felszabadult városban

Huszonnyolc évvel a forradalom kirobbanása után, három percen át szóltak a szirénák szerdán 12 órakor Temesváron, az első romániai városban, amely felszabadult a kommunizmus alól.

 

Immár hagyományosan, a megemlékezésen több forradalmár is részt vett, akik – akárcsak huszonnyolc évvel ezelőtt – felmentek az Opera erkélyére, amelyet a forradalom szimbólumaként tartanak számon.

 

„Egyike vagyok azoknak, akik létrehozták Temesváron a Román Demokratikus frontot 19989. december 20-án. Számomra december 20-a a szabadság és a demokrácia kezdetének napja. Temesváron valóban győzedelmeskedett a forradalom, valós harc volt, nem állam- vagy hatalmi csíny, ahogyan mondják. Mi, mint minden évben, megemlékezünk erről az igen fontos pillanatról” – nyilatkozta szerdán a Mediafax tudósítójának Gruia Sărăcan forradalmár.

 

Szintén a szerdai nap folyamán, a temesvári önkormányzat a Győzelem terén Rock a forradalomért címmel koncertet szervezett, amit a huszonnyolc évvel ezelőtt elhunytak emlékének szenteltek, részt vett a Phoenix, a Pro Musica és a Vest Phoenix Cover.

 

Az 1989 decemberi események során a Bega-parti városban mintegy százan vesztették életüket. A forradalmárok emlékére létrehozott szervezet szerint 73 halott és 296 sebesült volt 1989. december 16–22. között, december 22-ét követően pedig még 20-an vesztették életüket, és 77-en megsebesültek. (Mediafax)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'