50%-os árzuhanás
Péntek, 2019. július 19., 05.28

Méhnyak-rák ellen oltják be a negyedikes lányokat

Méhnyak-rák ellen oltják be a negyedikes lányokat
Méhnyak-rák ellen oltják be a negyedikes lányokat

Ősztől kezdődően méhnyak-rák elleni oltást kapnak a negyedik osztályos lányok, jelentette be csütörtökön Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter, hozzátéve, ez részét képezi a tárca országos rákszűrési programjának, amelyet október elsején indítanak el.

„Az egészségügyi tárca már foglalkozik a különböző rákfélék szűrésének kérdésével. Ősszel elkezdjük az első méhnyak-rák szűrési programot. A 25 és 64 év között nő rendre meghívást kapnak, hogy részt vegyenek a programban. Három év alatt minden, az említett kor-kategóriához tartozó nő része lesz a programnak. Az idei évre már kiutaltuk a pénzalapokat, a program lefutási ideje több év” – mondta Eugen Nicolăescu a sajtótájékoztatón, amit a lakosság egészségi állapotát felmérő országos program elindítása után egy évvel tartott csütörtökön. A miniszter szerint a méhnyak-rák oltási program ősszel kezdődik az iskolákban, és a negyedik osztályos lányokat oltják be.

„Ez lesz az első alkalom Romániában, hogy kislányokat oltunk be a betegség ellen. Azt hiszem, hogy azon kevés európai ország között vagyunk, amelyek kifejlesztették ezt a programot”  – tette hozzá az egészségügyi tárcavezető.

2008 októberétől kezdődően rendre bevezetik a programokat a méhnyak-rák, a mellrák, vastagbél-rák szűrésre. Elsőként a méhnyak-rák szűrési programot kezdik el. A statisztikák azt mutatják, hogy Románia első helyen áll Kelet Európában ami a méhnyak-rák miatt történt elhalálozások számát illeti: naponta hat román nő hal meg a betegségben. Évente 3 448 nőt diagnosztizálnak méhnyak-rákkal Romániában, és a beteg nők fiatalabbak, mint a világ többi országaiban élő társaik.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: Bodo Emese / Kedd, 2009. október 27., 14.19 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

nem tudjuk hogy hogyan dontsunk nagyon sok mellekhatasa van
Hozzászólt: Negyedikes kislany edesanyja / Péntek, 2008. november 21., 18.48 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

ooooooo en ezzt nem hiszem el!!!!!!!!!
Hozzászólt: EP / Szombat, 2008. augusztus 30., 13.54 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Nem ertettem, hogy kötelezö az oltas vagy lehetöseg van ra? Ha az en kislanyom 10- 11 eves lenne, nagyon meggondolnam, hogy egy ilyen oltasba beleegyezek.Elöször is nincs eleg tapasztalat,a masik ok, hogy allitolag szakertök azt allitjak, hogy az oltas utan mas es talan veszelyesebb fertözesekre hajlamos a nöi test.Ez a virus nagyon sok formaban letezik egy par formaja az ami esetleg a tumorkepzesre kepes.A velemenyem az, hogy a gyogyszeripar tesztelni akar tovabbra is elö embereken es ugy gondolja, hogy Romania erre jo lesz.Appelalnak a szülök felelösegerzesere, leliismeretere. En is is erre appelalnak, ha azt mondanam:kedves szülök gondoljak meg, kerjek több szakember velemenyet,a gyerekük egeszsegevel kiserletezni nagy risiko.
Az oltas utan is szükseges a rakszüres,annelkül nem er semmit az oltas sem. Ha meg szüres akkor minek oltas?? Ovatossagra intenem a szülöket.Ha meg kötelezö akkor meg mindenkepp protestalnak ez ellen.
Hozzászólt: Negyedikes lány apukája / Szombat, 2008. augusztus 30., 12.28 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Az oltással kapcsolatban ebből sok minden megérthető:
http://www.nethirlap.hu/cikk.php?cikkid=23896
Hozzászólt: Negyedikes lány apukája / Szombat, 2008. augusztus 30., 12.25 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

„Védőoltás előre láthatólag csak a 6, 11, 16, 18-as típusokra lesz majd valamikor.” - olvasható a 2005. dec. 27-i Hunhír-es cikkben. Ezek szerint 2 és fél év alatt kifejlesztették, tesztelték a védőoltást és itt, Romániában is hozzáférhető már???
Hozzászólt: Nagy István / Péntek, 2008. augusztus 29., 22.06 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Két cikk

http://www.super55.com/word.php?id=3351&lang=hun&word=%20human%20papiloma%20virus

http://www.hunhir.hu/index.php?pid=hirek&id=1966

és továbbiak:
http://www.google.ro/search?hl=hu&q=papiloma+v%C3%ADrus&btnG=Google+keres%C3%A9s&meta=lr%3Dlang_hu
Hozzászólt: Másik apuka / Péntek, 2008. augusztus 29., 17.22 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Sajnos a méhnyak-rák halált is okozhat, csak Kanadában töb százan halnak meg benne évente. Csakhogy: mint minden oltásnál, a hatóanyag "lejátsza" a szervezetben a betegséget, hogy az ellenanyag kitermelődjék, s ez bizony balul is elsülhet. Mondta nekünk a családi orvos, aki már tavaly ajánlotta ezt, amúgy kb 200 lej/kislány.
Elgondolkoztunk rajta, mert egyébként ez egy óriási biznisz az oltóanyagot szállító cég számára, de még nem annyira tuti a dolog, mint mondjuk a bárányhimlőnél.
Hozzászólt: Nagy István / Péntek, 2008. augusztus 29., 14.14 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Emlékezetem szerint papiloma vírus elleni oltással lehet megelőzni a méhnyakrákot, ha azt a lányok első nemi közösülésük előtt megkapják. Nagyon sok nő nemi szervében jelen van ez a vírus, de nem mindenkinek okoz méhnyakrákot. Az oltás célja, hogy a vírus nem települhessen be a védőoltással ellátott személy szervezetébe.
Hozzászólt: Negyedikes lány apukája / Péntek, 2008. augusztus 29., 13.12 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Elnézést a buta kérdésért. Oltást nem csak fertőző betegségek megelőzésére adnak be? A méhnyakrák ilyen volna? Rákot meg lehet előzni oltással?

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'