JelenHaz
Péntek, 2019. december 13., 15.37

Minden idők negyedik legnagyobb árhullámát várják a Tiszán

Minden idők negyedik legnagyobb árhullámát várják a Tiszán
Minden idők negyedik legnagyobb árhullámát várják a Tiszán

Minden idők negyedik legnagyobb árhullámára számítanak a szakemberek a Tiszán, miután a vízgyűjtő területen az átlagosnál másfélszer több eső esett. A folyó felső szakaszán, Tiszabecs és Vásárosnamény között elrendelték a harmadfokú készültséget.

A tetőzést itt keddre várják, 830 centiméteres vízállással. Biztonsági okokból a térségben már lezártak több utat, és kitelepítettek 3500 embert a hullámtérben épült hétvégi házakból.

Az árvízvédelmi törzsvezető tájékoztatása szerint az utóbbi években a Tisza töltését ezen a szakaszon biztonságossá tették. Nyúlgát építésére így Vásárosnamény alatt, kilenc település védelme érdekében lehet szükség.

Huszonnégy óra alatt duplájára nőtt az árvíz által veszélyeztetett folyószakaszok hossza. Országszerte tizenhat folyón és patakon, összesen 678 kilométeren van készültség, 158 kilométeren harmadfokú a riasztás a vízügy internetes oldalán közölt adatok szerint.

A Krasznán is harmadfokú készenlét elrendelésére számítanak a szakemberek, itt egyelőre csak a másodfokú riasztás van érvényben. Ágerdőmajornál 570 centiméter a vízállás. A Szamoson a Tisza visszaduzzasztó hatása okozhat gondokat, a folyó vásárosnaményi torkolati részén elsőfokú a készenlét, a vízügyi szakemberek figyelőszolgálatot tartanak.

A Hernádon változatlanul harmadfokú a készültség. A folyó Gesztelynél tetőzött. Hernádszentandrás ma már ismét megközelíthető közúton is. A települést csaknem egy teljes napra vágta el tegnap a külvilágtól a víz. A helyiek gyalog vagy kerékpárral jártak át a szomszédos Inárcsra az alapvető élelmiszerekért.

(hírTV)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'