Kedd, 2018. július 17., 18.13

Nagyragadozókat figyelhetnek közelről a turisták Barcarozsnyón

Folytatja a turisztikai beruházásokat a barcarozsnyói önkormányzat: most azokat várják, akik szeretnék közelről, természetes élőhelyükön megfigyelni a környék erdeiben élő vadállatokat. Számukra egy medvelest alakítottak ki a Rozsnyói-szoros közelében.

A menedékház, ahonnan a vadállatokat lehet figyelni, mintegy 25 négyzetméteres, húszan férnek el benne egyszerre.

A turisták így biztos helyről figyelhetik, fényképezhetik vagy videózhatják a nagyragadozókat, elsősorban a medvéket, de gyakran járnak erre farkasok, vaddisznók, vagy akár hiúzok is.

A Barcarozsnyó erdészeti hivatala által működtetett lesre kívánkozó turistáknak személyenként 25 eurót kell fizetniük.

Az erdészet vezetője, Gheorghe Puiu a MEDIAFAX tudósítójának azt mondta, a vadállatok megfigyelésére a március és november közötti időszak a legalkalmasabb. A turisták kizárólag egy tapasztalt vadász vezetésével mehetnek ki a lesre, aki először is megbizonyosodik arról, hogy a látogatókat semmilyen veszély nem fenyegeti, illetve bármilyen incidens esetére vadászfegyvert is tart magánál.

A lesen az odalátogatók annyi időt töltenek, amennyit akarnak, sokszor ugyanis órákba telik, amíg egy állat megjelenik, ráadásul az is nagyon fontos, hogy a turisták csendben maradjanak, ellenkező esetben a vadállatok nem mernek közel menni.

A medveles kialakítása három hónappal ezelőtt kezdődött, a beruházást teljes egészében az erdészet fedezte, 30 000 lej értékben.

„Mivel errefelé rengeteg a vadállat, a medvevadászat viszont tilos, úgy döntöttünk, hogy kihasználjuk a lehetőséget arra, hogy a fauna iránt érdeklődők közelről figyelhessék meg az állatokat. Egyébként amennyiben a les iránt nagyobb lesz a kereslet, mint a menedékház kapacitása, akár egy másik építését is fontolóra vesszük. Már néhány turistacsoport járt a megfigyelőállomáson” – mondta el Gheorghe Puiu. 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'