https://www.facebook.com/kelemenhunor.rmdsz
Hétfõ, 2019. szeptember 23., 16.07
Nem mindegy, hova dobjuk be!

Négy pecsét, négy voksolás, négy cédula

Négy pecsét, négy voksolás, négy cédula
Négy pecsét, négy voksolás, négy cédula

Vasárnap reggel 7 órakor megnyitják a megye 412, a megyeszékhely 107 szavazóhelyiségét, a választópolgárok 21 óráig járulhatnak az urnák elé.

Nem árt tudni, hogy mindenki csakis a személyazonosságában szereplő lakhelyének körzetében szavazhat, más helyre hiába megy. Sem útlevéllel, sem pedig azzal a bizonyos választói könyvvel (carte de alegător) nem lehet szavazni. Kizárólag a személyazonossági kártyával voksolhatunk.

A szavazóhelyiségekben négy urna várja a 18 évet betöltött, szavazati joggal rendelkező polgárokat, akik a bizottságtól négy különböző szavazólapot kapnak kézbe. Minden polgár külön voksol az általa szimpatizált polgármesterjelöltre, a megyei tanácsosjelöltekre, Arad városi tanácsosjelöltekre, illetve az Arad Megyei Önkormányzat elnökére. Utóbbit eddig a megyei tanácsosok választották, idén ez a jog a polgároké.

Négy szavazat, négy pecsét, négy urna. Fontos, hogy a szavazólapokat a megfelelő urnába dobják be. Ezt egyébként a szavazóhelyiség biztosai felügyelik majd, és szükség esetén figyelmeztetik az embereket.

A választási törvény szigorúan előírja, hogy a szavazófülkébe tilos bármilyen filmező, illetve fényképezőgéppel, valamint mobiltelefonnal bemenni. Ha a polgár ezt nem tartja be, elveszti szavazati jogát.  

Aki még nem tudná: a vasárnapi első fordulóban világosan eldől, hogy ki lesz a megyei önkormányzat elnöke (aki a legtöbb szavazatot kapja), kik lesznek a megyei, illetve a megyeszékhely tanácsosai.

A polgármesterjelöltek közül viszont csak az mondhatja magát győztesnek az első fordulóban, aki 50+1 szavazatot kap. Akik ezt nem érik el, újra ringbe szállnak a június 15-én megszervezendő második fordulóban.

A választásokkal kapcsolatos esetleges problémákkal, panaszokkal, incidensekkel a mikelakai Delfinul uszoda épületében ideiglenesen működő Megyei Választási Irodához (BEJ) kell fordulni.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'