JelenHaz
Szombat, 2019. december 07., 11.50

„Nehéz megnyerni az államfőválasztásokat egy PSD-jelölttel”

Adrian Năstase ex miniszterelnök szerdán úgy nyilatkozott, jelen pillanatban a Szociáldemokrata Párt (PSD) nem tudja megnyerni az államfőválasztásokat saját jelölttel. Meglátása szerint ahhoz, hogy a második fordulóból győztesként kerekedjenek ki, szövetség kell az ALDE-val és a Pro Romániával.

Kiemelte: a PSD-nek még a tavalyi rendkívüli kongresszuson meg kellett volna határoznia a stratégiáját az államfőválasztásokra.

„Rendkívül fontos időszak veszett el, és most három nagyon fontos célkitűzés torlódott el: az államfőválasztások, a kormányzás fenntartása a parlamenti választásokig, majd a párt erejének visszaszerzése” – fogalmazott a volt kormányfő, aki szerint most a PSD-nek olyan jelöltre van szüksége, aki biztosan meg tudja szerezni a második fordulóban a megválasztásához szükséges szavazatszámot olyan körülmények között, hogy a május 26-ai európai parlamenti választások megmutatták, a párt elvesztette szavazói bázisa egy részét.

Viorica Dăncilă PSD-elnök hétfőn, a párt végrehajtó bizottsági ülése után bejelentette, alakulata saját jelölttel indul neki az államfőválasztásoknak, és tárgyalni fog Călin Popescu Tăriceanu ALDE-elnökkel a támogatásról.

Călin Popescu Tăriceanu, a kisebbik kormánypárt, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke vasárnap este úgy nyilatkozott, amennyiben nem lesz közös államfőjelöltje a szociálliberális koalíciónak, az általa vezetett alakulat más szövetségen gondolkodik, valószínűleg a Pro Romániával.

Adrian Țuțuianu kedden bejelentette: a Pro Románia párt önálló jelölttel vág bele az államfőválasztási kampányba.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'