Fölszálott a páva

JelenHaz
Hétfõ, 2019. október 21., 21.11

Nem a Brandenburgi kapunál tart beszédet Obama

Nem a Brandenburgi kapunál tart beszédet Obama
Nem a Brandenburgi kapunál tart beszédet Obama

Német lapértesülés szerint nem a Brandenburgi kapunál, hanem a Győzelmi oszlopnál vagy a városháza előtt tart majd nyilvános beszédet Barack Obama július 24-én.

Gert Weisskirchen, a szociáldemokrata frakció külpolitikai szóvivője a Frankfurter Rundschau című napilap csütörtöki számában kijelentette, hogy az amerikai demokrata párt várható elnökjelöltje feltehetően a Győzelmi oszlopnál tart beszédet, annál az emlékműnél, amelyet Berlin felett az ég című filmjével Wim Wenders tett halhatatlanná. Ugyanitt gyakran tartanak több százezres rendezvényeket is. Ha nem ezt a helyszínt választják, akkor a városháza előtti tér lehet az alternatíva.

Németországban politikai vitát keltett, hogy Obama a Brandenburgi kapunál szeretett volna beszédet mondani. Angela Merkel kancellár fenntartásait hangoztatta, Klaus Wowereit berlini polgármester viszont támogatta a helyszínválasztást. A kormányfő megdöbbenését hangoztatta, hogy egy jelölt külföldi útja során „választási díszletként” a német történelem, az ország újraegyesítésének szimbólumát használja fel.

Az illinoisi szenátor a közeljövőben Németországon kívül Izraelbe, Jordániába, Franciaországba és Nagy-Britanniába is ellátogat.

(MTI)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'