Péntek, 2018. október 19., 01.56

Nem indult a Vb-n a címvédő sakkozónő

A szaúdi nők elnyomott helyzete elleni tiltakozásul nem indult a kedden kezdődött rijádi női rapid- és villámsakk-világbajnokságon a mindkét számban címvédő Anna Muzicsuk.

A 27 éves ukrán sakkozónő a közösségi oldalán úgy fogalmazott: a szaúdi nők helyzetét szabályozó törvények miatt úgy érezné magát az országban, mint egy „másodlagos teremtmény”.

Muzicsuk döntését annak tudatában hozta meg, hogy így nem fogja tudni megvédeni címeit, és a lehetséges pénzdíjaktól is elesik. Hozzátette: tisztában van vele, hogy ezért elismerések és kritikák egyaránt érhetik, ám ő kitart elhatározása mellett. Húga, a korábbi vb-győztes Marija sem utazott el Rijádba.

A vahhábita királyságban a nők például csak egy férfi hozzátartozó engedélyével tanulhatnak vagy utazhatnak. Azonban folyamatban van az országban a társadalom és a gazdaság óvatos modernizálása a Vision 2030 nevű átfogó reformprogram részeként, így egy szeptemberi döntés feloldotta a nőkre vonatkozó vezetési tilalmat is. A nők 2018 júniusától ülhetnek hivatalosan is volán mögé. Az év elejétől Rijád, Dzsidda és Dammam stadionjaiba beléphetnek, és a férfiaktól szeparáltan bár, de a helyszínen követhetik a sporteseményeket, ez korábban tilos volt számukra.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'