https://www.facebook.com/kelemenhunor.rmdsz
Hétfõ, 2019. szeptember 23., 16.19

Nepálban eltörölték a királyságot

Nepálban eltörölték a királyságot
Nepálban eltörölték a királyságot
Eltörölte a királyságot, és kikiáltotta a köztársaságot Nepálban az alkotmányozó nemzetgyűlés szerdán. A tényleges hatalmától már korábban megfosztott uralkodó, a népszerűtlen Gianendra Bir Bikram Sah Deva két hetet kapott arra, hogy kiürítse a palotáját, amelyből nemzeti múzeumot csinálnak.


A Sah dinasztia 239 éven át ült a nepáli trónon. A köztársaság kikiáltása a baloldali, maoista lázadók egyik fő követelése volt, akik ezt az évtizedes belháború befejezésének feltételéül szabták. A képviselők elsöprő többséggel – 560:4 arányban – szavazták meg a himalájai monarchia megszüntetését.

”Nepál független, feloszthatatlan, szuverén, laikus és demokratikus köztársaság. A királyi család minden kiváltsága megszűnik mától” – hangzik a megszavazott szöveg, amely szerint május 29-e a köztársaság napja lesz.

Az új államfő, a köztársasági elnök személyéről még nincs hír, de a pártok abban állapodtak meg, hogy szerepe csak ceremoniális lesz, az országot a miniszterelnök fogja vezetni.

A főváros, Katmandu utcáin népviseletbe öltözött tömegek ünnepelték a döntést, amely már akkor várható volt, amikor a maoisták a nemzetgyűlés legnagyobb erejévé emelkedtek az áprilisi választásokon. Az ünneplést három kisebb robbantásos merénylet zavarta meg, de halálos áldozatok nem voltak. Felvonult több ezer maoista is, aki sarló-kalapácsos zászlóval, öklét magasba emelve kiabálta, hogy „le a monarchiával”.

A királyság bukása drámaian gyors volt ahhoz képest, hogy nemrég még Birendrát istenként tisztelték hívei: sokak számára Visnu hindu isten megtestesülése volt. Mára a képét eltávolították a pénzekről, neve eltűnt a nemzeti himnuszból, s még arra is felszólították, hogy maga fizesse villanyszámláját.

(www.manna.ro)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'