50%-os árzuhanás
Szerda, 2019. július 24., 10.12

Nőtt az átlagnyugdíj

A második negyedévben a havi átlagnyugdíj 1122 lej volt, ami megegyezik az előző negyedben mért értékkel, ám 9,8 százalékkal meghaladja az előző év azonos negyedévét – jelentette be az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Az átlagnyugdíj kiszámításánál minden, a különböző nyugdíjpénztárak által folyósított nyugdíjtípust figyelembe vesznek, az állami, rokkantsági, leszármazotti stb. nyugdíjakat is beleértve.

Ugyanebben az időszakban az állami nyugdíjak átlaga 1073 lej volt, ami egy lejjel több, mint az előző negyedévben, és 9,3 százalékkal több, mint az előző év azonos negyedében.

A nyugdíjkorhatár betöltése és a szükséges évek ledolgozása után járó nettó állami átlagnyugdíj és az átlagbér közötti különbség 48,2 százalék volt. Az előző negyedévben ez az arány 51,3 százalék volt.

A második negyedévben ugyanakkor jelentős különbségek voltak az állami átlagnyugdíj összegei között az ország különböző megyéiben. A legalacsonyabb és a legmagasabb állami nyugdíj közötti különbség 505 lej volt. Az állami nyugdíjak átlaga így Botoṣani megyében 860, Giurgiu megyében 866, Vrancea megyében pedig 887 lej volt, szemben a bukaresti 1359 lejes vagy a Brassó megyei 1280 lejes állami átlagnyugdíjjal.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'