Fölszálott a páva

JelenHaz
Hétfõ, 2019. október 21., 20.28

Nyugdíjemelés novemberben?

Paul Păcuraru
Paul Păcuraru

A munkacsoportok problémájának megoldására és a nyugdíjak hamarabb történő növelésére használnánk fel az első félévi nyugdíj-költségvetési felesleget, nyilatkozta a Mediafaxnak csütörtökön Paul Păcuraru munkaügyi miniszter.

Păcuraru hangsúlyozta: a költségvetési felesleg majdnem 150 millió euró, és a tárca szakemberei megpróbálnak megoldást találni a munkacsoportok problémájára, illetve arra, hogyan lehetne hamarabb megemelni a nyugdíjakat.

 „Létezik költségvetés felesleg, és annak alapján, amit két hónappal ezelőtt mondott a munkaügyi miniszter, fennáll a nyugdíj-emelés időpontja előrehozásának lehetősége, ha nem jön közbe valami” – magyarázta tegnap Mariana Câmpeanu, az Országos Nyugdíjpénztár elnöke.

A kormány 2007 november elsejétől emelte meg a nyugdíjpont értékét 30 százalékkal. 2008 január elsejétől, pedig ismét nőtt, 581 lejre. A következő nyugdíj-emelést 2009 január elsejére ütemezték be.

A munkaügyi miniszter április elején kijelentette, előrehozhatják novemberre vagy decemberre a januárra betervezett nyugdíj-emelést, ha az akkor mintegy 83 millió euróra becsült társadalombiztosítási költségvetési felesleg megmarad azon a szinten.

Păcuraru szerint a nyugdíjpont értéke 581 lejről 740-760 lejre emelkedhet 2008 novemberétől vagy decemberétől az országos átlagbér értékétől függően.

(MEDIAFAX)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'