50%-os árzuhanás
Szombat, 2019. július 20., 08.59

Óriásmecset épül Kölnben

Óriásmecset épül Kölnben
Óriásmecset épül Kölnben

Két, 55 méter magas minaret koronázza meg a tervek szerint azt az óriási mecsetet, amelynek építéséről döntött a kölni városi tanács. A mecsetépítés megosztotta a német város lakosságát és a politikát is. Igennel szavazott Köln kereszténydemokrata polgármestere is, szemben pártja elutasító álláspontjával.

Hosszú viták után a kölni városi tanács csütörtök este úgy döntött, hogy megépülhet az Ehrenfeld városrészbe tervezett reprezentatív - két 55 méter magas minarettel kiegészülő - mecset. A tervek szerint rövidesen megkezdik a muzulmán istentiszteleti hely építését, amelyet az építésziroda tervei szerint 2010-re fejeznek be.

A mecsetépítés ügye erősen megosztotta Köln lakosságát és a politikai pártok képviselőit. A németországi törökök legnagyobb szervezete üdvözölte a döntést, és úgy vélekedett, hogy az imahelynek a békés együttélés jelképévé kell válnia.

A szociáldemokraták, a zöldek, a liberálisok és a Baloldal pártjának városi tanácsi képviselői támogatták szavazatukkal a mecsetépítést. Noha Fritz Schramma, Köln kereszténydemokrata főpolgármestere is mellette voksolt, a CDU-s képviselők ellene voksoltak. Ellene szavaztak a magát alkotmánytisztelő jobboldali populistának minősítő Polgári Egyesület Kölnért képviselői is..

(origo)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'