JelenHaz
Péntek, 2019. november 22., 07.05

Oroszország ellenes az amerikai rakétavédelmi rendszer?

Oroszország ellenes az amerikai rakétavédelmi rendszer?
Oroszország ellenes az amerikai rakétavédelmi rendszer?

A lengyel-amerikai megállapodás időzítése azt jelzi, hogy a rakétavédelmi rendszert valójában Oroszország ellen telepítik Közép-Európába – mondta egy orosz külügyminisztériumi forrás az Interfax orosz hírügynökségnek pénteken.

Az Egyesült Államok és Lengyelország csütörtökön fogadott el egy előzetes megállapodást a tervezett amerikai pajzsról.

Az, hogy a grúziai helyzet okozta növekvő feszültség közepette egyeztek meg, azt jelzi, hogy a rendszernek semmi köze az iráni fenyegetéshez, hanem Oroszország a valódi célpont – közölte az Interfax orosz hírügynökség az orosz külügyminisztérium egy magas beosztású, meg nem nevezett munkatársára hivatkozva.

A lengyel-amerikai megállapodás értelmében az Egyesült Államok tíz elfogórakétáért cserébe segít megerősíteni a lengyel hadsereget – jelentette be csütörtökön Donald Tusk lengyel miniszterelnök.

Az Egyesült Államok júliusban már Csehországgal is megegyezett, oda radarállomást telepítenének. Lengyelország a megállapodásért cserébe azt kérte, az amerikaiak segítsenek megerősíteni az ország védelmét. Washington azt szeretné, ha a rakétavédelmi pajzs 2012-re már működne. Ezt állítólag az úgynevezett lator államok miatt akarják kiépíteni. Oroszország viszont már korábban is azt állította: a rendszer ellene irányul.

(FH)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'