Fölszálott a páva

JelenHaz
Szombat, 2019. október 19., 17.29

Rejtélyes tárgyat vizsgál a NASA

Rejtélyes tárgyat vizsgál a NASA
Rejtélyes tárgyat vizsgál a NASA

Miközben az Endeavour amerikai űrsikló legénysége ma ellenőrizte az űrhajó hőpajzsát, a földi szakemberek azzal a rejtélyes tárggyal foglalkoztak, amelyet közvetlenül a keddi fellövéskor rögzítettek a megfigyelő kamerák.

A start utáni 10. másodpercben tűnt fel a képernyőkön valamilyen törmelékdarab, de első látásra a szakértők nem tudták megmondani, hogy egyáltalán az űrhajóról származik-e a rejtélyes tárgy. Azt sem tudni most még, hogy később nekiütődött-e az Endeavournek.

Mivel az ismeretlen tárgy néhány filmkockán is látható, ezért a szakemberek talán ki tudják számítani mozgásának pályáját. Így eldönthetik, hogy a titokzatos valami az űrhajóról vált-e le, és később beleütközött-e az Endeavourbe. Az amerikai űrkutatási hivatal szakemberei úgy vélik: még ha a tárgy nekicsapódott is az űrhajónak, valószínűleg nem okozhatott nagyobb kárt, mivel 10 másodperccel a start után az űrjárműnek még nem volt nagy a sebessége.

Az Endeavour hét tagú legénysége a világűrben egyrészt a súlytalansághoz való alkalmazkodással töltötte a napot, másrészt egy érzékelő karral és kézi kamarával végigpásztázta az űrhajó külső burkolatát. Az általuk készített képeket a NASA szakértői a Földön aprólékos munkával összevetik azokkal a felvételekkel, amelyeket még a kilövés előtt készítettek az Endeavour hőpajzsáról, hogy észrevegyék az esetleges sérüléseket.

A Kolumbia űrsikló 2003-as katasztrófája óta alkalmazzák ezt az ellenőrző módszert. Ha veszélyes sérülést találnak, akkor azt az űrhajósok még a világűrben kijavítják.
(HírTV)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'