Hétfõ, 2018. december 17., 19.15

Romániában is munkaszüneti nap lesz a nagypéntek

Munkaszüneti nap lesz a nagypéntek Romániában – döntötte el szerdán a parlament, megszavazva az erről szóló törvénymódosítást.

A román munkatörvény módosítására irányuló jogszabályt Szabó Ödön, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselője dolgozta ki, és 42 – különböző pártokhoz tartozó – honatya támogatta kezdeményezőként.
A képviselőház szerdán nagy többséggel szavazta meg az újabb munkaszüneti napot: 233 támogató voksot kapott, és mindössze 7-en szavaztak ellene 19 tartózkodás mellett. Korábban a szenátus is rábólintott a törvényre, így most már csak Klaus Iohannis államelnöknek kell kihirdetnie, hogy hatályba lépjen.
A törvényt sürgősségi eljárásban tárgyalták, hogy már az idén alkalmazni lehessen. Romániában az ortodoxok a nyugati kereszténység húsvétjához képest egy héttel később, április 8-án ünneplik Jézus feltámadását.
A jogszabály nem tér ki arra, hogy a különböző vallásúak esetében hogyan járnak el, Erdélyben általában a munkáltatók és a munkavállalók közös megegyezése alapján szokták kiadni a húsvéti munkaszüneti napokat.
     (MTI)

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'