50%-os árzuhanás
Péntek, 2019. július 19., 04.33

Sarah Palin alaszkai kormányzó McCain alelnökjelöltje

Sarah Palin alaszkai kormányzó McCain alelnökjelöltje
Sarah Palin alaszkai kormányzó McCain alelnökjelöltje

Sarah Palin alaszkai kormányzó asszonyt választotta leendő alelnökjelöltjének John McCain, az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltje - erősítette meg a hírt pénteken a McCain-stáb a Fox News közlése szerint. Palin neve "sötét lóként" csak aznap merült fel McCain lehetséges társaként.

Elemzők szerint a 44 éves kormányzó személye nagyban segíthet megnyerni McCainnek azokat a demokrata érzelmű, csalódott nőket, akik Hillary Clinton volt first lady kiesése után nem szívesen támogatják Barack Obamát, a demokrata elnökjelöltet. McCain pénteken, 72. születésnapján, az ohiói Daytonban, egy választási nagygyűlésen tesz bejelentést döntéséről.

A sajtó és az elemzők még a bejelentés előtt két órával is teljes sötétségben tapogatóztak McCain alelnökjelöltjét illetően. Az arizonai szenátor állítólag már néhány napja meghozta a döntést, amelyet közvetlen környezetén kívül azonban senki nem ismert.

Palin személye meglepetés, hiszen neve eddig fel sem merült a lehetséges alelnökjelöltek között. "Ő lesz McCain társa Washington megreformálásában" - nyilatkozott egy névtelenséget kérő forrás az arizonai szenátor környezetéből. Sarah Palin kitűnő választásnak bizonyulhat McCain számára, aki ellen az a demokraták legfőbb fegyvere, hogy a népszerűtlen George Bush elnök politikáját vinné tovább. Barack Obama is erre helyezte a hangsúlyt előző esti denveri beszédében, amikor elfogadta az elnökjelöltséget.

Scott Reed republikánus elemző azt mondta: Palin erős konzervatív személyiség, egyben reformátor. Az újságíró végzettségű, protestáns vallású Palin Alaszka történetének legfiatalabb, egyben első női kormányzója. Második helyezést ért el 1984-ben a Miss Alaszka szépségversenyen. Öt gyermeke van. Politikai beállítottsága erőteljesen konzervatív: élesen ellenzi a terhesség-megszakítást, és örökös tagja az országos lőfegyver-lobbynak (NRA).

A Republikánus Párt szeptember 1. és 4. között tartja jelöltállító kongresszusát a Minnesota állambeli St. Paul-Minneapolis testvérvárosban.

(MTI)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'