Fölszálott a páva

JelenHaz
Hétfõ, 2019. október 21., 21.13

Sarkozy tiszteletben tartja az ír népszavazás eredményét

Sarkozy tiszteletben tartja az ír népszavazás eredményét
Sarkozy tiszteletben tartja az ír népszavazás eredményét

A dublini látogatáson tartózkodó Nicolas Sarkozy francia elnök Brian Cowen ír miniszterelnökkel tartott találkozóján kijelentette, hogy tiszteletben tartja az Európai Unió reformszerződéséről tartott ír népszavazás eredményét, de egyúttal kifejezte elkötelezettségét a lisszaboni szerződés iránt.

A francia elnöki hivatal Dublinban kiadott közleménye szerint azt is hangsúlyozta: örömmel nyugtázza, hogy a szerződés írországi elutasítása ellenére folytatódik a lisszaboni szerződés ratifikálásának folyamata az EU többi tagállamában. Az írek nemet mondtak az EU intézményi és döntéshozatali mechanizmusát megreformáló szerződésére az erről rendezett június 12-i népszavazáson.

Az Európai Unió soros elnökségét betöltő Franciaország államfője néhány órás látogatást tett az ír fővárosban, hogy helyben tájékozódjék az EU-szerződés elutasításának okairól. Érkezésekor pár száz tüntető fogadta Dublinban; Sarkozy egy múlt heti nyilatkozata ellen tiltakoztak, amelyben azt mondta, hogy az íreknek új referendumot kellene rendezniük a lisszaboni szerződésről.

A francia elnök az ír fővárosban találkozott a szerződés mellett és ellen kampányoló politikai erők képviselőivel.

Írország az egyetlen olyan EU-tagállam, amelynek alkotmánya megköveteli, hogy népszavazás döntsön az ügyben. Ahhoz, hogy a lisszaboni szerződés életbe léphessen, minden EU-tagállamnak ratifikálnia kell azt.

(MTI)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'