JelenHaz
Vasárnap, 2019. augusztus 18., 14.26

Súlyos összecsapások Notting Hill-ben

Súlyos összecsapások Notting Hill-ben
Súlyos összecsapások Notting Hill-ben

Több mint 300 embert vettek őrizetbe Nagy-Britanniában keddre virradóra a Notting Hill Karnevál végén, miután súlyos összecsapások robbantak ki a bandák, majd a közbeavatkozó rohamrendőrök és a bandatagok között.

A londoni hatóságok közlése szerint több rendőr megsérült.

A kétnapos londoni Notting Hill Karnevál Európa legnagyobb utcabálja. Idén 44. alkalommal rendezték meg az eredetileg a londoni karibi közösség által kezdeményezett ünnepséget, amelynek ez évi témája „Üdvözlet a világnak”. A vasárnap kezdődött karnevál szervezői London kulturális sokszínűségét akarták összekötni a 2012-es londoni olimpiai játékok gondolataival.

Az óriáspartin vasárnap 64 beöltözött táncos csoport vonult végig a turistalátványosságként ismert Portobello road-i piac környékén, egy öt kilométeres útszakaszon. A menethez 38 különböző színpad szolgáltatta zenét. Idén a rendőrség 6 millió fontot (1,8 milliárd forint) költött a karneválozók biztonságára. Több ezer kézi fémkeresővel ellátott rendőr járőrözött a rendezvényen, és a fő menet útvonalához is fémkereső kapukon át vezetett az út. A szervezők előzetesen úgy kalkuláltak, hogy a karnevál csaknem 100 millió fontot (30 milliárd forint) hoz majd a városnak.

Korábban is többször volt erőszak a Notting Hill-i fesztiválon. 1976-ban több mint száz rendőrt szállítottak kórházba, miután összecsaptak a bulizókkal. Nyolc éve két embert öltek meg, tavaly egy 14 éves fiúra lőttek rá, többeket pedig megkéseltek.

(FH)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'