JelenHaz
Kedd, 2019. augusztus 20., 04.04

Szép hangú fiatalok jelentkezését várják a Magyar Nemzeti Ifjúsági Kórusba

2018. február 15., 19.15
Csütörtök

Mindenhonnan a világból várják magukat magyarnak vagy magyar származásúnak valló 18 és 30 év közötti fiatalok jelentkezését a Magyar Nemzeti Ifjúsági Kórusba, amely a Kodály-emlékév egyik 2018-ra áthúzódó nagyszabású eseménye lesz Magyarországon a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete szervezésében.   A kéthetes program első felében megtanult repertoárral a kórus turnéra indul, amelynek lesznek az anyaországon kívüli helyszínei is.  A kórus tevékenysége projektjellegű, egyszeri alkalom 2018. július 15-e és 28-a között, így más kórustagsággal jól összeegyeztethető.  A Nemzeti Ifjúsági Kórus fővédnöke Kodály Zoltánné.

 

A 60 fősre tervezett kórusba magyarországi, határon túli és tengerentúli 18-30 éves fiatalok jelentkezését várják, akik közül a legjobbak meghívást kapnak a felkészítő táborba, amelyre július második felében kerül sor Kecskeméten csodálatos környezetben.  A kórus közvetlenül ezt követően egy öt állomásból álló koncertturnéra indul, amelyen ősbemutatók is elhangzanak.  A tervezett koncerthelyszínek: Keszthely, Bécs, Galánta, Budapest és Kecskemét, ahol a kórus fellépésével zárul a Kodály Művészeti Fesztivál.  Mindkét karnagy, Erdei Péter és Nemes László Norbert, a Kodály Intézet korábbi és jelenlegi igazgatója, nemzetközileg is elismert és számos szakmai díjjal rendelkező szakember. 

A kórus „nemzeti” jelzőjének kettős jelentése van – hangsúlyozza Nemes László Norbert.  Egyrészről jelenti azt, hogy nemcsak itthonról, hanem mindenhonnan a világból várjuk a magukat magyarnak vagy magyar származásúnak valló fiatalokat, másrészről kiválóságot és minőséget is jelent, egy korosztály legjobbjainak magas szintű művészi produkcióját.  A programban a tanulás, élmény és közösség hármasa fonódik össze.  A repertoár megtanulása mellett közösségi élményt is jelent majd a részt vevő fiataloknak a tábor és a turné szabadidős programokkal, de színvonalas koncertjeikkel ők is élményt nyújtanak a közönségnek.

A Nemzeti Ifjúsági Kórus nyári kurzusának és koncertturnéjának létrejöttét az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Kodály-emlékévhez nyújtott támogatása teszi lehetővé. Ez azt is jelenti, hogy a kórustagok számára a részvétel ingyenes.  A jelentkezéseket 2018. március 31-ig várják. További információk és a jelentkezés módja elérhető a kodaly.hu oldalon.   (A pontos link: http://kodaly.hu/hu/hirek/nemzeti-ifjusagi-korus-felhivas)

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'