https://www.facebook.com/kelemenhunor.rmdsz
Hétfõ, 2019. szeptember 23., 16.20

Szombaton reggel 7-kor zárul a választási kampány

Szombaton reggel 7-kor zárul a választási kampány
Szombaton reggel 7-kor zárul a választási kampány

Május 31-én, szombaton reggel 7 órakor zárul a június 1-jei helyhatósági választások kampánya. A kampánycsend beállta után törvénysértésnek minősül a kampány-propaganda folytatása, és 1400 lejtől 2000 lejig terjedő bírsággal sújtandó.

A 2004/67-es törvényt módosító 2008/20-as sürgősségi rendelet értelmében a kampány folytatásának minősül, ha kampány-anyagokat osztogatnak, vagy függesztenek ki, illetve az is, ha a szavazás napján a szavazókörzetekben, illetve ezeknek 500 méteres körzetében tanácsokkal látják el a választókat arra nézve, hogy kire szavazzanak, vagy kire ne szavazzanak.

A korábbi választásokhoz képest a bírságok értékét megkétszerezték. A helyhatósági választásokra vonatkozó törvényt módosító 2004/32-es sürgősségi rendelet szerint a rádiókban és a tv-ben már a szavazás napja előtt 48 órával tilos kampányolni. Ezt figyelembe véve az elektronikus sajtóban nem jelentethetnek már meg közvélemény-kutatásokat, vagy kampány-anyagokat, illetve kommentárokat a kampány kapcsán, és nem mutathatnak be jelölteket sem.

A 2004/67-es törvény megtiltja ugyanakkor, hogy a szavazás napján, az urnák lezárása előtt bemutassanak a szavazáskor készített közvélemény-kutatásokat.

Ha az elektronikus sajtó nem tartja be ezen előírásokat, a 2002/504-es, audióvizuális törvény alapján a CNA bírságot róhat ki rájuk. A CNA-nál külső személyek is panaszt emelhetnek, ha törvénytelenségeket tapasztalnak.

A jogszabály szerint a második forduló kampánya az első forduló eredményeinek hivatalos közlése után kezdődik, kivételt képez az elektronikus sajtó. A szavazatok országos egységesítése után legtöbb 24 órával az elektronikus sajtónak ismét ki kell utalnia a pártoknak  a kampány-időket.

(Mediafax)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'