Fölszálott a páva

http://hunor.rmdsz.ro/
Hétfõ, 2019. október 14., 19.51

Sztrájk a Lufthansánál

Sztrájk a Lufthansánál
Sztrájk a Lufthansánál

A nyári szezon kellős közepén meghatározatlan időre szóló sztrájk kezdődik hétfő éjféltől a legnagyobb német légitársaságnál, a Lufthansánál.

Vasárnap délutáni értesülések szerint a munkabeszüntetés - amelyre a bérkövetelések alátámasztására a ver.di szakszervezeti szövetség szólított fel - egyaránt érinti a bel- és külföldi járatokat, így az utazni kívánóknak rendkívüli kényelmetlenségekkel kell számolniuk. Az ágazatban dolgozók szakszervezetének kezdeményezésére a Lufthansa földi személyzete, illetve az utaskísérők szüntetik be a munkát.

A ver.di szóvivője szerint a sztrájk súlypontja kezdetben a frankfurti és a hamburgi repülőtér lesz, de - amennyiben a munkáltató nem enged - napokon belül a többi repülőtér is hasonlóan megbénul. A légitársaság szóvivője nem volt hajlandó jóslatokba bocsátkozni a munkabeszüntetés várható kilátásait illetően, reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy a földi személyzet, illetve a légi kísérők közül nem mindenki tesz eleget a sztrájkfelhívásnak.

A szakszervezeti szövetség a hetek óta tartó tárgyalások során az 50 ezer fős tagság számára 9,8 százalékos béremelést követelt, a Lufthansa ezzel szemben csak 6,7 százalékos, s kétszakaszos emelést ígért.

A hétfő éjfélkor kezdődő munkabeszüntetés nagy aggodalmat okozott a politikusok körében is. Több magas rangú kormánykoalíciós politikus vasárnap a légitársaságot és a szakszervezeti szövetséget egyaránt a bérkonfliktus mielőbbi rendezésére szólította fel.A mostani munkabeszüntetés 13 év óta a legnagyobb sztrájk lesz a Lufthansánál. A frankfurti és a hamburgi repülőtér mellett mindenekelőtt a berlini, a brémai, a düsseldorfi, a hannoveri, a lipcsei, a müncheni, a nürnbergi, valamint a stuttgarti repülőtereket sújtja. A sztrájkban a földi személyzet, a műszaki részleg, a csomagkezelés, a catering és az irányítók vesznek részt, ily módon a Lufthansa a megfigyelők szerint szinte teljesen megbénulhat.

(MTI)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'