Fölszálott a páva

http://hunor.rmdsz.ro/
Hétfõ, 2019. október 14., 19.05

Támadás a 7010 méteres Khan Tengri csúcs ellen

Támadás a 7010 méteres Khan Tengri csúcs ellen
Támadás a 7010 méteres Khan Tengri csúcs ellen

Egy hónapos expedícióra indul július 19-én egy nyolc, kolozsvári hegymászóból és hegyi mentőből álló csoport a Tien Shan hegységbe. A kolozsváriak meg akarják mászni a Kirgizisztán és Kazahsztán határán lévő 7010 méter magas Khan Tengri csúcsot.

Vasile Cipcigan, a Kolozs Megyei Hegyimentő Szolgálat vezetője a ma tartott sajtótájékoztatón elmondta, a Kirgizisztán és Kazahsztán határán lévő Khan Tengri csúcs a Föld legészakibb „hétezres” csúcsa.

– Szeretnénk népszerűsíteni a hegymászást, illetve tesztelni szeretnénk a hegymászó felszereléseket és az emberi szervezet reakcióit a magasságra – mondta Cipcigan.

Az expedíció tagjai eddig Kolozs megyében készültek fel a Khan Tengri megmászására, de a gyakorlatot a Fogaras és a Retyezát hegységben folytatják. Az expedíció nyolc Kolozs megyei tagjához további hét alpinista csatlakozik Arad, Brassó és Bacău megyékből.

Alin Corha, a kolozsvári csoport egyik tagja a sajtótájékoztatón kijelentette, nem kötelező, hogy az expedíció mindegyik tagja elérje a több mint 7000 méteres csúcsot. Már az is nagy megvalósítás lesz, ha csak egyikünk ér fel a csúcsra. A csúcs északi oldalán próbálkozunk a mászással, ahol kisebb a lavinaveszély – mondta Corha.

A hegymászók felszerelését teljes egészében Romániában gyártották, kivéve a sátrakat, melyeket Franciaországból hoztak. Az expedíció összköltsége meghaladja a 20 000 eurót. A költségeket támogatásokból, illetve a Kolozs Megyei Tanács alapjaiból és a Kolozs megyei Meregyó és Jósikafalva községek által adott összegekből biztosítják.

A Khan Tengri csúcsot 1931-ben mászta meg először egy ukrán alpinista.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'