50%-os árzuhanás
Szerda, 2019. július 24., 10.26

Tesztelik a regisztrációs rendszert Nagy-Britanniában

A brit kormány megkezdi az uniós tagállamokból érkezettek számára a Brexitet követő kötelező regisztrációs rendszer tesztelését. A rendszer működését több ezer önkéntessel próbálják ki.
A héten kezdik meg Nagy-Britanniában annak az információs rendszernek a tesztelését, amellyel az ott tartózkodó uniós állampolgárok regisztrálhatnak, hogy letelepedési státuszt kaphassanak. Erre a Brexit után lesz szükségük azért, hogy a szigetországban maradhassanak.
A közmédia tudósítója a Kossuth rádió Európai idő című műsorában arról beszélt, hogy a regisztrációs rendszer próbáját elsőként Liverpoolban kezdik meg, mintegy négyezer önkéntes bevonásával. Az első szakaszban három egyetem és az állami egészségügyi szolgálat tizenkét északnyugat-angliai területi egysége kezdené meg a tesztelést, ezzel venné kezdetét az a három éves program, amelynek keretében regisztrálnák az EU tagországok polgárai közül jelenleg a szigetországban élő mintegy 3,8 millió embert.
Nekik eddig semmiféle regisztrációs kötelezettségük nem volt az Európai Unió mozgásszabadságra vonatkozó szabályai értelmében. Ez változna meg a Brexit után, amikor valamennyi jelenleg is ott élő uniós állampolgárnak egy új, úgynevezett letelepedett státuszért kellene folyamodnia, amely lehetővé tenné, hogy továbbra is ott éljenek és dolgozzanak, és különböző juttatásokat kapjanak, ide értve az egészségügyi ellátást is.
A belügyminisztérium szerint a tesztprogram lehetővé tenné, hogy javíthassák, illetve finomíthassák a rendszert, mielőtt azt életbe léptetnék, valószínűleg még az év vége előtt. Akik jelentkeznek a tesztelésre, az elsők között kaphatják meg a letelepedési státuszt.
Úgy tudni azonban, hogy a rendszerről még nem született megállapodás az unióval. A tudósító felhívta a figyelmet, hogy a rendszer igencsak ellentmondásos: ez ugyanis azt jelentené, hogy az uniós állampolgároknak, akiket eddig úgy kezeltek, mintha brit állampolgárok lettek volna, ezek után úgynevezett hivatalos személyes azonosítószámuk lenne majd, amelyet a munkaadók, a lakásukat bérbeadók, és a szolgáltatók, egyebek közt például a bankok is használnak majd. Az elképzelést már eddig is sokan bírálták – jegyezte meg a tudósító.(hirado.hu)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'