JelenHaz
Vasárnap, 2019. március 24., 02.35

Timmermans: Az igazságszolgáltatás elleni támadások negatív képet festenek Romániáról

Fotó: presidency.ro
Fotó: presidency.ro

Klaus Iohannis államfővel találkozott csütörtökön Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke, aki szerint kétségtelen, hogy Románia igazságszolgáltatása független, de az utóbbi időben ellene irányuló nyilvános támadások negatív képet festenek az országról.

 

A találkozó legfontosabb témája a román igazságszolgáltatásra vonatkozó törvények módosítása, illetve a korrupció elleni harc – derül ki az államelnöki hivatal közleményéből.

„Románia elnöke hangsúlyozta, továbbra is szilárdan elkötelezett a jogállamiság, az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosítása, illetve a korrupcióellenes harc támogatása mellett. Ami az igazságügyi törvényeket illeti, Klaus Iohannis azt mondta, szeretné, ha azok jobbá válnának, mert a román állampolgároknak jó törvényekre van szükségük, amelyek megerősítik az igazságszolgáltatás függetlenségét és garantálják a jogállam működését. Románia elnöke ugyanakkor kijelentette, vitathatatlan az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály tevékenységének hatékonysága a korrupció elleni harcban” – áll a Mediafaxhoz is eljuttatott közleményben.

Az Európai Bizottság első alelnöke azt mondta, az EB által az igazságügy és a korrupcióellenes harc terén működtetett együttműködési és ellenőrzési mechanizmussal (CVM) kapcsolatos felmérés keretében érkezett Romániába.

Véleménye szerint Románia fontos lépéseket tett az elmúlt években.

Timmermans ugyanakkor hangsúlyozta: bár kitart azon álláspontja mellett, hogy még a mostani EB-mandátum alatt lezárul a CVM, erre csak akkor kerülhet sor, ha Románia minden feltételt teljesít.

„Az Európai Bizottság első alelnöke megjegyezte, nem kétséges, hogy országunkban az igazságszolgáltatás független, ám az utóbbi időben ellene irányuló nyilvános támadások negatív képet festenek az országról” – derül ki az államelnöki hivatal közleményéből.

Timmermans mindemellett elismerésének adott hangot amiatt, hogy az utóbbi években Románia nagyon jó eredményeket ért el a korrupcióellenes harc terén. (Mediafax)

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'